Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівський музей історії релігії презентував виставковий проєкт «Як боролось Закарпаття»

Виставку відкрили до 85-ї річниці проголошення Карпатської України і 150-річчя від дня народження її Президента Августина Волошина.
Фото - ЛМР

Про це йдеться на сайті ЛОДА. 

Сьогодні, 15 березня, до 85-ї річниці проголошення Карпатської України і 150-річчя від дня народження її Президента, Героя України, Августина Волошина Львівський музей історії релігії презентував виставковий проєкт «Як боролось Закарпаття». 

«Ця експозиція охоплює величну історію, видатних особистостей, чия діяльність об'єднувала культурний і мистецький фронти, враховувала їхню належність до громади та зв'язок з державною справою, зокрема Августина Волошина. Сьогодні ми також бачимо, що ці взаємозв'язки існують. Церква, політика і державність, хоча і зазначаються як відокремлені сфери, насправді мають невід'ємний вплив одна на одну. Це особливо важливо у відстоюванні історичних цінностей та утвердженні культурної ідентичності.

Під час читання нашої історії відчуваєш, що кожен регіон переживав свою боротьбу. Як у минулому, так і сьогодні український народ її продовжує. Ми прагнемо, щоб ця перемога стала кінцевою і засвідчила наше право на вільне, незалежне майбутнє. Кожна мати і батько мріють, щоб їхні діти жили в мирі і не зазнавали війни. Та життя часто вимагає самозахисту, коли ворог атакує нашу землю. У такі моменти ми стаємо захисниками своєї країни. Це не завдання церкви, але це наш моральний обов'язок захищати свою рідну землю», – Іван Собко, профільний заступник начальника Львівської ОВА

Виставковий проєкт містить 14 стендів. На них розмістили копії карт, фото і документи з історії самовідданої боротьби Закарпаття за возз’єднання з рештою частиною України протягом 1938–1946 років. Також на стенді є трагічна сторінку репресій борців за свободу радянською владою протягом 1945-1946 років, зокрема арешт Августина Волошина у Празі та його смерть у московській тюрмі «Бутирці».

Крім цього, за допомогою QR-кодів можна прослухати засідання Сойму Карпатської України в ніч з 14 на 15 березня 1939 року, коли угорські війська Горті були на підступах до Хуста, а також виступ її Президента Августина Волошина.

Один з банерів присвячений Організації народної самооборони «Карпатська Січ», яка прийняла бій проти угорської агресії. Як зазначають у Львівському музеї історії релігії, до болю емоційними, щемливими є світлини, на яких відтворено бій на Красному полі, де загинуло 230 українських січовиків і добровольців. Заряд вражень додадуть QR-коди, за допомогою яких можна прослухати народну пісню «Понад Хустом ворон кряче».

«Я бажаю, щоб майбутні покоління не лише пам'ятали великих українців, але й насолоджувалися своїм життям в атмосфері перемоги і становлення вічної держави Україна. Дякуємо всім, хто працював над цією виставкою, за велику працю та внесок в збереження нашої історії», – зазначив Іван Собко.

Виставку можна буде оглянути до кінця літа на площі Музейній, перед Львівським музеєм історії релігії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ