Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я  |  Кримінал

Львівський наркологічний кабінет закрили через корупцію?

«Ми закрили Львівський наркологічний кабінет у 2016 році. На нашу думку, ми абсолютно правильно зробили, бо він монополізував освідчення водіїв, і це працювало на користь тим, хто нечистий на руку», - розповіла 21 лютого директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микитчак.

Фото: Олена Ляхович

«Ми мали десятки скарг на роботу цього кабінету. Зараз їх немає. Зараз ця послуга децентралізована, надається, відповідно до наказу.

Нагадаю, що діє наказ Міністерства охорони здоров’я, який розробили спільно з правоохоронними органами. Тому цей нормативно-правовий документ обов’язковий до виконання для усіх закладів з медичною ліцензією. Чомусь на Львівщині маємо проблему виключно у Львові.

​Торік на Львівщині майже 8 тисяч водіїв здавали тест на сп'яніння

Адже за нашими даними у районах всі лікарні забезпечені тестерами, усім необхідним обладнанням. Щодо відсутності обладнання у львівських медичних закладах, то у лікарні швидкої допомоги лікують пацієнтів з різноманітними травмами. А в разі подібних ситуацій, які дотичні, наприклад,  до кримінальних подій, медпрацівники повинні  визначати вміст алкоголю, бо це має значення для лікування.

Додам, що у Львові діють лікарні №1, №4, №5, №8, які працюють цілодобово. Там иакож абсолютно спокійно можна проводити освідчення», – додала Ірина Микичак.

Фото: Олена Ляхович

Первинний огляд сп’яніння водіїв може проводити поліцейський. Чому?

Позицію Ірини Микитчак підтримала і головний лікар Львівського обласного медичного центру превенції та терапії узалежнень Мирослава Кабанчик. За її словами, закриття кабінету на найковій - це наслідок медичної реформи і роботи і напрямку децентралізації.

«Наприклад, коли проходить огляд на стан алкогольного сп’яніння, завжди є дві сторони. Одна з них однозначно буде незадоволена висновком експертизи. Тому важливо створити декілька пунктів проведення тестів у якомога більшій кількості закладів охорони  здоров’я", - розповіла Мирослава Кабанчик.

Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо

Проте цю позицію не поділяє заступник начальника Управління патрульної поліції Львова Володимир Струк. На його думку, відновлення роботи кабінету на Науковій або відкриття подібного центру деінде може суттєво полегшити роботу поліцейських.

«Кабінет на Науковій покращував нашу роботу, бо на місці був присутній лікар-нарколог, який швидко надавав висновок експертизи. Тепер цей документ роблять впродовж 2-3 днів, а ми не маємо права складати протокол, не маючи висновків. Унаслідок таких затягувань, ми не можемо знайти порушника, адже водій не повідомляє своє місце перебування,  уникаючи відповідальності», – зазнається Володимир Струк.

Нагадаємо, що з 2016 року у Львівському обласному медичному центрі превенції та терапії (Наукова, 49)  не працює кабінет оглядів водіїв на стан алкогольного сп’яніння.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ