Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівводоканал придбав сучасне обладнання для пошуку скритих витоків води

Фото: Львівводоканал
Фото: Львівводоканал
Фото: Львівводоканал
Фото: Львівводоканал
1/2
Завдяки співпраці з UNICEF Україна Львівводоканал придбав сучасне обладнання для пошуку скритих витоків води. Про це інформує ЛМР.

Нова мобільна трасопошукова система у поєднанні з геоінформаційною системою дозволяє за одну ніч обстежити і виявити можливі втрати води у цілому невеликому мікрорайоні, оскільки радіус дії установки до 5 км. А також вона допоможе усунути незаконні врізки (крадіжки води). Перші результати використання трасопошукового комплексу будуть відчутні уже за кілька місяців роботи.

«Пошкодження водопроводів відбуваються під дією різних факторів: корозія металу, замерзання ґрунту, коливання тиску, розгерметизація на стиках тощо. І дуже часто, коли виникає порив на трубопроводі, вода не виходить на поверхню у місці аварії. Відтак прорив труби може залишатися непомітним довгий час і спричиняти безліч проблем: провали, пошкодження доріг, інженерних мереж тощо.

Аби виявити скриті витоки потрібно спеціальне обладнання – трасопошуковий комплект з системним забезпеченням. І саме такий комплект сучасного німецького обладнання ми придбали за кошти UNICEF Україна. Таким обладнанням користуються водоканали Німеччини, Данії», - розповідають у ЛМКП «Львівводоканал».

Серед переваг нового обладнання для пошуку скритих витоків:

• можливість знаходити витоки на поліетиленових трубах (старе обладнання не давало такої можливості) і висока чутливість датчиків, що дозволяє виявляти навіть найменші витоки на довгих ділянках труб;

• функція запису звуків того, що відбувається всередині труби (мережі) і можливість прослухати це в режимі реального часу: можна почути шум витоків, особливо при великому тиску;

• комплект логерів (реєстраторів даних), які програмуються на сканування водопроводів у автономному режимі без присутності працівника;

• мобільність і тривалий час автономної роботи (без підзарядки).

«Нова мобільна трасопошукова система у поєднанні з геоінформаційною системою дозволить за одну ніч обстежити і виявити можливі втрати води у цілому невеликому мікрорайоні. Оскільки наші старі датчики мали радіус дії 200 м, а нові – до 5 км. У нічний час, коли споживання води мінімальне, ми зможемо виявити чи є втрати води і оперативно їх усунути. Це особливо важливо для громадських об’єктів – лікарень, шкіл, навчальних закладів та інших установ, що мають мати безперебійне водопостачання», - пояснює Юрій Расяк, керівник відділу пошуку скритих витоків ЛМКП «Львівводоканал».

За його словами, це обладнання відкриває нові можливості для відділу пошуку скритих витоків. З покращеним функціоналом і чутливістю, воно допоможе знайти такі витоки, на які старі прилади навіть не реагували, а також усунути незаконні врізки (крадіжки води).

Нагадаємо, Львівводоканал має на балансі понад 2200 км труб, що пролягають як у Львові, так за 100 км від меж міста. 80% трубопроводів є зношеними, через що стаються пориви із втратами води.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ