Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львів’ян запрошують на лекцію про особистого лікаря Симона Петлюри

В четвер, 13 жовтня 2022 року, о 16.00 в читальній залі Науково-технічної бібліотеки НУ “Львівська політехніка” ( вул. Професорська, 1) професор Олександр Кіцера прочитає лекцію “Модест Левицький, або історія однієї фотографії“.

Подія організована Українським Фотографічним Товариством (УФОТО) у співпраці з Львівським Фотомузеєм, Державним історико-культурним заповідником “Нагуєвичі” та Науково-технічною бібліотекою НУ “Львівська політехніка”.

Модест Пилипович Левицький – лікар, письменник, дипломат, мовознавець, педагог.

Доповідь-презентація, присвячена життю і діяльності визначного українця – Модеста Пилиповича Левицького. Народжений 23 липня 1966 року на Вінниччині в шляхетській родині, отримав в Київському Університеті св. Володимира філологічну і медичну освіту. Працював на Київщині, на Поділлі і на Волині, був особистим лікарем Лесі Українки, Симона Петлюри, Мстислава Скрипника.

Як письменник був автором численних прозових творів, позитивно оцінених Іваном Франком. Разом з дружиною Зінаїдою переклав українською багато творів світової класики. Був працівником Посольства (Місії) УНР в Греції, а після смерті посла Бориса Матушевського очолив місію, перекладав твори українських письменників новогрецькою мовою.

Як музикант (піаніст і бандурист) популяризував українську музику, як композитор поклав на музику ряд поетичних творів Лесі Українки. Викладав українську мову в еміграційній Українській Господарській Академії в Подєбрадах (Чехія), в Луцькій Українській Ґімназії на Волині.

Помер 16 червня 1932 року, похований в Луцьку. Автора презентації та його Батьків єднало з Модестом Левицьким… але про це – під час зустрічі.

До та після лекції традиційно пригощає Кава Старого Львова. Вхід вільний.

Роман МЕТЕЛЬСЬКИЙ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ