Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів’ян запрошують ставати патронатними вихователями

У Львівській громаді успішно функціонують три патронатні сім’ї, а незабаром буде створено четверту. Це одна з альтернативних форм термінового влаштування дитини, яка опинилась у важких життєвих обставинах, інформує ЛМР.
Фото - ЛМР

Патронатне виховання – це форма опіки, яка функціонує у Львівській громаді з 2019 року. Власне у патронатній сім’ї дитина перебуває певний час – поки вирішуватимуться обставини, у яких вона опинилась.

«Патронатні вихователі – це не батьки, і це важливо розуміти. Це сім’я, в якій дитина перебуває певний час, переважно від трьох до шести місяців. За цей час або вирішується ситуація у її батьків, або ж дитині знайдуть ту чи іншу форму опіки чи виховання. Це немовби побувати у гостях, де про тебе дбають», - розповідає Руслана Нагурська, завідувачка  сектору з питань профілактичної роботи управління «Служба у справах дітей» ЛМР.

У патронатних вихователів повинно бути житло і окрема кімната для дитини, де вона зможе проживати, навчатись, проводити вільний час. Важливо, щоб у людини, яка прийняла рішення стати патронатним вихователем, був помічник, з яким вони разом проживають (чоловік, дружина, батьки, діти, яким виповнилось 18 років). В міському управлінні «Служба у справах дітей» завжди рекомендують звертатись до них щодо цього: з кандидатами порозмовляють та дадуть відповіді на запитання.

«Бути патронатним вихователем – це покликання. Адже в дітей різні та складні життєві історії: це може бути пережите насильство, зловживання алкоголем у батьків, неналежні умови проживання, або ж військові дії. Стан дітей та їхня поведінка є різною, і патронатні вихователі повинні це розуміти. Важливою тут є межа: коли ти усвідомлюєш, що дитина проживає тимчасово і ти не тато чи мама – а той, хто поруч у тих обставинах, що склались у дитини, і маєш підтримати, допомогти, а коли прийде час – відпустити», - акцентує Руслана Нагурська.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ