Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Ярослав Носа - львів'янин який підкорив одну з найбільших вершин світу

1/3
Львівський альпініст Ярослав Носа підкорив одну з найбільших вершин світу – гору Манаслу з висотою 8156 метрів. Гора Манаслу знаходиться у Непалі і входить до 14 вершин світу з висотою понад вісім кілометрів. Для Ярослава Носи це перша гора з серії восьмитисячників, однак на досягнутому спортсмен зупинятись не збирається.

«Скільки себе пам’ятаю завжди займався альпінізмом, - розповів в коментарі Гал-інфо Ярослав Носа, - ставив собі за мету підкорити одну з висот, яка входить до так званих восьмитисячників.

Найвища вершина світу Еверест –хороший варіант, однак щоб здійснити цю мрію, потрібні серйозні фінансові вливання. Мова йде про десятки тисяч доларів.

Будь-яка вершина світу з висотою понад 8 тисяч метрів – це статус для альпініста. На менші висоти піднятися також непросто, а восьмитисячники потребують дуже серйозної підготовки, насамперед фізичної. До підкорення цієї вершини готувався рівно рік. Їхав підкоряти її один, однак у цей період цю вершину вирішили підкоряти альпіністи і з інших міст України. Сказати, що ми були єдиною групою, мабуть, буде неправильно. Кожен приймав індивідуальні рішення як йому поступити в тій чи іншій ситуації.

Зазвичай, щоб підкорити таку висоту, потрібно 30-40 днів. Мені вдалося піднятися на вершину гори за 12 днів.

Звісно, підкорення такої вершини – це певний страх і ризик. Як показує статистика, кожен четвертий, хто наважується на цей крок, на жаль, вмирає. Бувають різні природні обставини, з якими людина може не впоратись. Повірте, є ситуації, коли ти хочеш просто залишитись живим, про жоден страх уже не може йти мови. Особисто у мене повідмерзали пальці. Були ситуації, коли я розумів, що цю вершину через обмороження можу і не підкорити.

Які плани? Звісно, хотілося б закрити усі восьмитисячники, які є у світі, однак це зробити буде дуже і дуже складно. Хотілося б підкорити і Еверест, однак тут є кілька але. Самотужки ти піднятися не зможеш, також і фінансова складова грає свою роль. Щоб спробувати підкорити Еверест професійному спортсмену потрібно 15-20 тисяч доларів, а для аматора – 40-50 тисяч. Альпінізм такого рівня – задоволення не з дешевих. Для прикладу, щоб підкорити Манаслу, готувався цілий рік. Але гордість бере тоді, коли ти розумієш, що ти став одним з небагатьох українців, який підкорив одну з найвищих точок світу».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ