Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Лише 10% українців відчувають себе працездатними влітку, - опитування

У розпал літа мало хто може похвалитися високим рівнем працездатності. Спека та задуха мають свій вплив на ефективність роботи. Крім того, рівень продуктивності у людини може варіюватися залежно від дня тижня та часу доби, особливостей психотипу, способу життя, специфіки діяльності тощо.

HeadHunter Україна дізнався, які періоди користувачі порталу hh.ua вважають найбільш плідними для себе.

У кожного сезону є свої прихильники, які демонструють найбільший рівень працездатності саме в ту пору року, яку для себе вважають найкращою для роботи. 30% респондентів відчувають найбільшу продуктивність восени, а 26% – навесні. Взимку найефективніше працюють 16% опитаних, а влітку – лише 10%. Інші ж зазначали, що їхня працездатність не залежить від пори року.

Нагадаємо, що українці вважають за краще брати відпустки влітку, у всякому разі основну її частину. 72% респондентів відзначили цей сезон як найбільш типовий для відпочинку. 12% респондентів зазвичай відпочивають від роботи навесні, і приблизно стільки ж (11%) — восени. І всього лише 5% зазвичай беруть відпустку взимку. 

Щодо працездатності і днів тижня, то найбільш плідні: вівторок (цей день виокремили 32% респондентів), середа (20%) та четвер (17%). 11% зазначили понеділок як день, коли вони відчувають найбільшу працездатність. 4% респондентів найкраще працюють у п’ятницю. Є також невелика кількість осіб, пік продуктивності яких припадає на вихідні: суботу (1%) та неділю (1%). Серед інших варіантів респонденти зазначали, що їхня працездатність не залежить від дня тижня або ж вона варіюється.

У вимірі одного робочого дня майже половина (49%) респондентів найбільш результативна у вирішенні робочих питань зранку. 21% відчувають найбільшу працездатність в обідні години, ще стільки ж – у вечірні. 4% — найефективніше працюють уночі. Інші ж зазначають, що не відчувають змін у продуктивності залежно від часу доби і можуть плідно працювати в різні періоди часових проміжків. 

До речі, біологічний ритм безпосередньо впливає на самопочуття і працездатність, а також на фізичну, інтелектуальну та емоційну активність людини. На це варто зважати під час налагодження робочого графіку як роботодавцям, так і пошукачам. Тим паче, що більшість людей чітко відчувають особливості своєї активності протягом доби (свій хронотип).

Найвідомішою є класифікація хронотипів людини за Г. Хільдебрандтом — поділ на три типи: ранковий (жайворонок), денний (голуб) і вечірній (сова). Так, за статистикою більшості психологів-дослідників із різних країн світу, близько 33% населення Землі є совами, 16% — жайворонки і 51% — голуби. Більшість людей належать до змішаних хронотипів.

За результатами опитування, найпродуктивнішим часом для праці частіше називали ранок вівторка восени. Але, звісно ж, усе індивідуально. Крім того, робота чекає на нас щодня і не завжди є час на пошук натхнення. Тож пропонуємо ознайомитися із кількома порадами, як підвищити продуктивність на роботі за умови правильного розподілення часу.

Варто пам’ятати про:

планування. Знайома картина: цілий день крутишся, як білка в колесі, ніби весь у роботі, а вона не просувається. Щоб такого не було, варто складати план завдань та заходів на день, тиждень і навіть на місяць.

Послідовність виконання завдань. Фахівці з тайм-менеджменту радять насамперед братися за найскладніші або не дуже приємні справи, а потім переходити до більш простих або цікавих. Хоча і тут кожен може обирати для себе більш зручний варіант.

Лімітовані перерви. П'ятихвилинки на відпочинок, кава, перекус або соцмережі повинні бути присутні, але не замість роботи і не безсистемно.

А ще, навчіться говорити «ні» викрадачам вашого робочого часу, навіть якщо ці прохання мають службовий характер, але не стосуються першочергових задач.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ