Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Лише 15% фінансування науки йде на розробки, - Стріха

У 2017 році в Україні мають запрацювати Нацрада з питань розвитку науки і технологій та Національний фонд досліджень, створення яких передбачено новим Законом України «Про науку і науково-технічну діяльність». Про це розповів заступник міністра освіти Максим Стріха.

Чиновник відзначив, що сьогодні в Україні існує низка нагальних проблем, які мають бути вирішені в зазначеній сфері.

За його словами, вітчизняна наука майже втратила функції впливу на соціально-економічний розвиток держави, а показник науково-технічного потенціалу знизився до критичного рівня.

«Низький рівень фінансування та застаріла матеріально-технічна база призвели до серйозного падіння престижу наукової роботи та масового відтоку якісних наукових кадрів. Крім того, сама сформована ще в радянські часи система управління наукою, яка добре діяла в рамках планової економіки, за сьогоднішніх умов втратила свою ефективність», – зауважив Стріха.

Він наголосив, що ще одна негативна тенденція полягає в тому, що у 2016 році більшість обсягів бюджетного фінансування науки – до 85 % – спрямовувалась на забезпечення діяльності державних наукових установ, а не на наукові розробки. Водночас ґрантове фінансування як інструмент мало дуже обмежене застосування через відсутність відповідних інституцій фінансування.

Заступник міністра повідомив, що для того, щоб розпочати необхідні зміни в сфері управління та фінансування науки, урядом визначено три ключових пріоритети на 2017 рік: утворення Національної ради з питань розвитку науки і технологій, створення Національного фонду досліджень та формування органів його управління, а також формування нормативно-правової бази для забезпечення процесу утворення державних лабораторій та отримання статусу дослідницьких університетів національними ВНЗ.

Максим Стріха підкреслив, що створення Нацради та Нацфонду передбачено законом «Про наукову та науково-технічну діяльність», ухваленим наприкінці 2015 року, та отримало позитивну оцінку групи провідних європейських експертів, які вивчали стан дослідницької та інноваційної системи України торік в межах політичних інструментів програми «Горизонт-2020».

Окремо перед МОН стоїть завдання до 2020 року провести державну атестацію не менш як 550 наукових установ. У відомстві очікують, що результатом цього має стати формування ефективної структури мережі таких установ.

Освіта.ua
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ