Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

ЛИТПОЛУКРБРИГ — чіткий сигнал Кремлю, що будь-який прояв агресії матиме консолідовану відповідь, — Таран

Створення спільної литовсько-польсько-української бригади п’ять років тому було чітким сигналом Кремлю, що будь-який прояв агресії матиме консолідовану відповідь. Про це сьогодні у Любліні заявив Міністр оборони України Андрій Таран, виступаючи на урочистостях з нагоди 5-ї річниці заснування ЛИТПОЛУКРБРИГ ім. Великого Гетьмана К. Острозького, передає пресслужба Міноборони.

За його словами, за час свого існування ЛИТПОЛУКРБРИГ стала фактором миру та стабільності в регіоні Центральної та Східної Європи. Це, наголосив Андрій Таран, є особливо актуальним сьогодні, коли Російська Федерація сьомий рік поспіль веде війну проти України.

Міністр оборони України побажав особовому складу ЛИТПОЛУКРБРИГ успіхів у проведенні заходів бойової підготовки та досягнення високого рівня майстерності і готовності до застосування. На його переконання, ЛИТПОЛУКРБРИГ стала якісною платформою для отримання українськими офіцерами практичного досвіду функціонування багатонаціонального з’єднання за стандартами НАТО.

«В умовах російської агресії вкрай важливо, щоб якомога більше українських офіцерів мали можливість опановувати штабні процедури та стандарти Альянсу для подальшого впровадження в повсякденній діяльності Збройних Сил України. А бойовий досвід, набутий українськими воїнами на Сході України, має бути надзвичайно цікавим польським та литовським партнерам», — зазначив Міністр оборони України.

Андрій Таран також провів у Любліні низку двосторонніх переговорів.

Так, відбулась його зустріч з Міністром охорони краю Литовської Республіки Раймундасом Кароблісом.

«Ми вдячні Литві, вірному другу та надійному партнеру, який допомагає нам у забезпеченні миру, стабільності та безпеки в регіоні. Високо цінуємо підтримку Литвою стратегічного курсу України до набуття членства в НАТО», — підкреслив Андрій Таран.

Було наголошено, що Литовська Республіка надає всебічну підтримку Україні у протистоянні російській агресії. Зокрема, йдеться про тренувально-дорадчу допомогу Міністерству оборони та Збройним Силам України.

Під час зустрічі Андрія Тарана з Міністром оборони Польщі Маріушем Блащаком було обговорено пріоритети двостороннього оборонного співробітництва та актуальну воєнно-політичну ситуацію в Україні та регіоні Східної Європи. Крім того, Міністр оборони України звернувся до свого польського колеги з пропозицією поділитися досвідом переоснащення Збройних Сил Польщі новими сучасними зразками озброєння та військової техніки західного виробництва.

«Ми уважно стежимо, як Польща переозброює своє військо, замінюючи застарілу радянську військову техніку на нове озброєння західного виробництва, у тому числі власного. Україна має пройти таким же шляхом. Ми готові узгодити з вами терміни практичного ознайомлення українських фахівців з порядком планування, організації та здійснення оборонних закупівель з урахуванням практик НАТО», — сказав Андрій Таран.

Також, під час двосторонніх зустрічей, Міністр оборони України поінформував Раймундаса Каробліса та Маріуша Блащака про поточну безпекову ситуацію на Сході України та безпосередньо в районі проведення операції Об’єднаних сил. Він наголосив, що українська сторона дотримується домовленостей, досягнутих в рамках Тристоронньої контактної групи, незважаючи на неодноразові порушення з боку російсько-окупаційних військ. Говорячи про протистояння російським гібридним загрозам, він акцентував особливу увагу на проведенні в Україні широкомасштабних навчань із залученням іноземних партнерів «Об’єднані зусилля-2020», як асиметричній відповіді на російські військові навчання «Кавказ-2020».

Міністр оборони України запросив литовського та польського колег відвідати Україну з офіційним візитом у наступному році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ