Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Любомир Скочиляс: п’ять-шість нових політичних проектів цілком можуть виникнути

„Абсолютно ствердно можна сказати, що в Україні слід очікувати створення нових політичних проектів”. Таку думку в коментарі «Гал-info» висловив політолог Центру політичного прогнозування Львівського Національного університету імені Івана Франка Любомир Скочиляс.
 «Нинішня система не влаштовує багатьох і політиків і бізнесменів і, зрештою, загалом велике коло виборців. Ми маємо три політичні сили з їх потенційними кандидатами у Президенти України. У Партії регіонів, як на мене, ситуація проста – кандидат Віктор Янукович, складніша ситуація з Ющенком, який залишився без свого першочергово політичного проекту і політичної сили – Нашої України. Також поспіхом було створено новий політичний проект, певний, якщо хочете, штаб нового політичного тла для Ющенка — Єдиний Центр. Однак цілком зрозуміло, що ЄЦ навряд чи зможе реалізувати завдання політичного проекту, здатного допомогти кандидату в Президенти Ющенку. Партію Єдиний Центр я назвав би «карикатурним» варіантом «Нашої України», який наразі демонструє тільки свою здатність реакції на ряд різних інформаційних приводів і заяв. Це, умовно кажучи, політичний штаб по дискредитації політичних опонентів Ющенка. Головним таким політичним опонентом сприймається Юлія Тимошенко. Різні заяви і звинувачення від ЄЦ по відношенню до Тимошенко найбільше чути. А політичні, бізнесові і людські інтереси поступово виходять із трикутника чи чотирикутника головних наших політичних сил. Вже зараз ми бачимо певні ідеї і приховані бажання створювати проекти і висувати нових кандидатів у Президенти від українського політикуму. Потенційними лідерами на нові політичні проекти я особисто бачу Арсенія Яценюка, також, можливо, буде новий проект, який очолить колишній міністр оборони Анатолій Гриценко. На базі «Нашої України» теж можуть постати кілька нових політичних проектів чи принаймні відокремляться ті, що зараз формально ще сприймаються як НУНС. Якщо оцінювати ситуацію загалом по створенні нових політичних проектів, то відчувається критичний момент, коли мусить відбутися злам в свідомості політичної еліти, і в свідомості суспільства, щоб вийти з межі зачарованого кола: Янукович, Тимошенко, Ющенко і ЄЦ. Це аргумент на створення нових і досить вдалих політичних проектів, які, переконаний, будуть. Їх створення, можливо, буде довше, ніж до чергових президентських виборів та парламентських. Однак, те, що ми очікуємо суттєвого переформатування політичного спектру – вже є беззаперечним фактом», — сказав Романюк.
На уточнююче запитання, скількох ж нових політичних проектів, слід очікувати, політолог відповів так: «Якщо дивитися логічно і здорово, не враховуючи вже існуючих проектів, а говорити тільки про нові, то випливають такі: політичний проект Яценюка, політичний проект Гриценка, політичний проект Луценка. Хоча він і має свою політичну силу, але слід очікувати її переформатування, а також повністю ізолювання від Нашої України, тому це також можна назвати новим політичним проектом. Також ведуться розмови про створення нової політичної сили на «лівому» електоральному полі: соціалістів і соціал-демократів об’єднаних. Я не впевнений, що заповнення цієї ніші відбудеться через їх об’єднання, але вільна потенційна електоральна ніша також є. Цілком стає зрозуміло, що зараз є абсолютно оголений національно-демократичний фланг, який колись належав Руху, УНП та КУНу. Ці політичні сили вже маргіналізувалися, а назвати БЮТ і «Нашу Україну» національно-демократичними партіями можна тільки з великою натяжкою. Відтак є вільним для створення і фланг правоцентристської політичної сили національно-демократичного спрямування. Тут може відбутися процес створення абсолютно із чистого листка, або ж ця ніша може бути заповнена тими ж Рухівцями, УНП, КУНом, іншими силами, які зараз формально входять у НУНС, однак вже без Нашої України. Якщо підсумувати, то п’ять-шість нових політичних проектів та брендів цілком можуть виникнути», — резюмував політолог.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ