Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Магістральний водогін Гірне-Дрогобич перенесуть на іншу ділянку

Як повідомляють у пресслужбі ЛОДА, сьогодні, 27 серпня, розпочали будівництво магістрального водогону Гірне-Дрогобич. Водогін перенесуть за межі небезпечної ділянки гірничого відводу Стебницького “Полімінералу”.

Водогін постачає воду для близько 60 тис осіб, з них 80 % - жителі м. Дрогобич, сіл Модричі, Раневичі, Почаєвичі, Михайлевичі. Перенесення водогону проводять, щоб запобігти його пошкодженню через збільшення сейсмічної активності у районі техногенної катастрофи регіонального масштабу у Дрогобицькому районі. 

1/2

"Про потребу перенесення 800-метрового магістрального водогону Гірне-Дрогобич заговорили ще 2017 року, коли поблизу Дрогобича та Трускавця стався землетрус. Тоді у зоні недіючих розробок «Полімінералу» над  карстовою пустотою обвалилося склепіння. А цієї весни земля на цій ділянці знову провалилася. Ситуація небезпечна. Якщо стануться нові провалля, Дрогобич і сусідні села залишаться без води.  Ми клопотали, щоби кошти виділили з резервного фонду держбюджету. Нам скерують майже 27  млн гривень – всю необхідну суму. Гроші вже почали надходити. Сьогодні  роботи відновили. До кінця року плануємо ввести водогін в експлуатацію", - наголосив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Як відомо, восени 2017 року в Дрогобицькому районі утворилось провалля земної поверхні, внаслідок неналежного виконання умов консервації рудника власником “Стебницького гірничо-хімічне підприємства “Полімінерал”. У 2018 році Львівська ОДА звернулась до Кабміну щодо виділення коштів для перенесення водогону.

Відтак, Уряд виділив відповідні кошти з державного резервного фонду для проведення робіт. Облержадміністрація уклала угоду з підрядною організацією ТзОВ "Будівельне управління механізації”, яка виконала роботи на загальну суму понад 6 млн грн. У зв’язку з необхідністю корегування проектно-кошторисної документації в частині зміни прокладання траси водопроводу, перенесення ліній електропередач та призупинення фінансування роботи відтермінували. У 2019 році внесли зміни до проектно-кошторисної документації, відтак, загальна кошторисна вартість об’єкту склала 33 млн 129 тис гривень.

З урахуванням виконаних робіт на об’єкті, вартість робіт, що підлягають виконанню для завершення будівництва, становить 26 млн 851 тис грн. За клопотанням облдержадміністрації цьогоріч з резервного фонду державного бюджету виділили 26 млн 666 тис гривень для перенесення магістрального водогону Гірне-Дрогобич на іншу ділянку. На сьогодні виконані роботи з прокладання 216 м діаметром 600 мм.

1/2

На об’єкті працюють 7 одиниць техніки та 12 робітників Довжина магістрального водогону по осі траси (паралельна прокладка) – 778 м, в тому числі водогін діаметром 600 мм – 767 м, водогін діаметром 800 мм – 778 м. Зазначимо, водогін Гірне-Дрогобич планують ввести в експлуатацію до кінця року.

Окрім того,Максим Козицький оглянув хід робіт з будівництва обходу Трускавця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ