Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Максим Козицький підписав Меморандум задля розвитку системи захисту дітей

Задля ефективної співпраці в сфері захисту дітей та соціального захисту сімей з дітьми, сьогодні, 7 квітня, відбулось підписання Меморандуму між Львівською облдержадміністрацією, Львівською обласною радою та Благодійним фондом "Рідні". Про це повідомили Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.
Фото Львівська ОДА

Підписання документу сприятиме ефективній та скоординованій співпраці, зокрема в сфері впровадження та реалізації реформи системи інституційного догляду та виховання дітей.

"Ключове завдання – зробити так, аби дітям не було потреби потрапляти в інтернат. Треба допомогти сім'ям у складних життєвих обставинах, щоб вони не віддавали своїх дітей у спеціалізовані заклади.  За статистикою 2020 року, в закладах інституційного догляду області перебувало понад 4 тисячі дітей, з них на цілодобовому перебуванні – більше півтори тисячі. І це не просто цифри. За кожною з них – чиясь доля. Більшість дітей потрапляють у дитбудинки через бідність і хвороби, велика частка вихованців інтернатів мають особливі освітні потреби. Це не має бути причиною для дискримінації, ізоляції від суспільства. Ми повинні розвивати альтернативні сімейні форми догляду та виховання – мають з’являтися дитячі будинки сімейного типу, малі групові будинки та патронатні родини", - зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Меморандум передбачає створення ефективної системи раннього виявлення та підтримки сімей з дітьми, які перебувають в складних життєвих обставинах, щоб не допускати розлучення дитини з сім'єю і влаштування у інтернати.

"Ми спільно зі Службою у справах дітей складемо план, алгоритм дій: як ми покроково рухатимемось далі. Ми готові працювати на усіх етапах: від оцінки інтернатних закладів до роботи зі сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах. Ресурс БФ «Рідні» всіляко сприятиме тому, аби ДІ-реформа працювала на Львівщини, що ми були зразковою областю, яка може дати приклад усій Україні. Наша ціль – аби кожна дитина росла у сім’ї. Об’єднавши наші сили, ми досягнемо найкращих результатів", - зазначила директор Благодійного фонду "Рідні" Мар’яна Романяк.

Тристроння співпраця сприятиме створенню і розвитку освітніх, медичних, соціальних, реабілітаційних послуг відповідно до потреб дітей та їх сімей, перш за все, на рівні громад. Окрім того,  розвиватимуть сімейні форми виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Зазначимо, у Бірках на Яворівщині вже завершили будівництво першого малого групового будинку. Це перший такий заклад у Західному регіоні країни. Тут будуть жити до десяти дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають особливі потреби, але можуть бути соціалізовані. За ними доглядатиме спеціальний персонал та вихователі.

Також в області створили вже 4 патронатні сім’ї. Одна – у Львові, дві - в Яворові, а ще одна - в Золочеві. В такі сім’ї влаштували 6 дітей.

В області діє 38 дитячих будинків сімейного типу, а також 76 прийомних сімей, в яких виховується 408 дітей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ