Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Максим Степанов розповів, як МОЗ прискорює отримання вакцин

МОЗ продовжує планову діяльність у напрямі отримання додаткових партій вакцин проти COVID-19 як згідно з укладеними контрактами, так і в рамках глобальної ініціативи COVAX, до якої долучена Україна. Про це повідомив 22 березня на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Він розповів і про певні труднощі, пов’язані з отриманням партій вакцин.

"Ці труднощі виникають не тільки в Україні, а й в усьому світі. Це відбувається у зв'язку з тим, що наші світові фармвиробники, які безпосередньо розробляли вакцини, робили це достатньо швидко. І третя стадія клінічних досліджень, як це передбачається у звичайних умовах, ще не завершена", – зазначив Степанов.

Щоб прискорити процес отримання препаратів для вакцинації, за ініціативи МОЗ парламент ухвалив законопроєкт №5247 про внесення змін до Закону "Про лікарські засоби", яким дозволив екстрене використання вакцин.

Міністр наголосив, що внесення подібних змін до законодавства – світова практика, яку застосовують у багатьох країнах, зокрема в ЄС, Великобританії, США та Новій Зеландії.

Водночас, за словами Степанова, для МОЗ в ухваленні цього законопроєкту критично важливим є захищеність наших людей від можливих наслідків використання вакцин.

"Саме тому уряд України бере на себе відповідальність за застосування цих вакцин і за будь-які непередбачувані наслідки. З цією метою буде створений відповідний Фонд щодо покриття шкоди, яка може бути завдана внаслідок використання вакцини", – заспокоїв міністр.

Що стосується ризиків від використання вакцин, то міністр закликає не політизувати цю тему. На його переконання, користь від щеплення в багато разів перевищує можливі побічні ефекти. Так, за словами Степанова, вакцинована людина якщо і захворіє, то перенесе хворобу безсимптомно, у легкій формі.

"Навколо вакцини багато маніпуляцій, фейків. Цей процес дуже політизований, що нам, лікарям, дуже заважає. Тому що вакцина – це про здоров'я. Хочу, щоб всі ви розуміли, що вакцинація дорівнює життю", – резюмував міністр.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ