Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Мамай-Гора: Мінкульт не дає дозвіл на розкопки памятки, яка руйнується
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Мамай-Гора: Мінкульт не дає дозвіл на розкопки пам'ятки, яка руйнується

Археологи готуються розпочати роботу на унікальній пам'ятці світового значення, що руйнується Каховським водосховищем - Мамай-Горі. Однак, Міністерство культури України гальмує цей процес та ігнорує звернення археологів.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці Мамай-Гора у Facebook.

Науковці готуються до початку експедиції, яка має розпочатися 2 липня на Мамай-Горі. 

Цього року тут пройдуть практику студенти 1 курсу історичного факультету Запорізького національного університету.

Також будуть волонтерські заїзди, які відбуваються вперше за час існування експедиції. Тепер до досліджень можуть долучитись не лише студенти/випускники-історики, але й люди будь-яких професій та віку з різних куточків України чи світу. Цього року ми плануємо прийняти близько сотні людей, які готові своєю працею пришвидшувати дослідження унікальної пам‘ятки історії України, яка під загрозою повного зникнення.

Дослідження проведуть з допомогою професійної техніки, які будуть можливими завдяки річній краудфандинговій кампанії.

На сьогодні археологи вже зібрали 70 тисяч гривень та готові вкладати їх в дослідження.

Вперше за багато десятиліть, роботи на Мамай-Горі мають бути дофінансовані з обласного бюджету Запоріжжя. Для виділення 100 тисяч гривень вже оголошено тендер.

Археологи вже отримали два відкриті листи від Інституту археології НАН України. Терміни навчальної практики затверджені у всіх структурах ЗНУ.

Виїзд експедиції заплановано на 2 липня.

На Мамай-горі виявили унікальне парне поховання скіфів

Однак, дослідники досі не отримали дозволи на дослідження пам'ятки від Міністерство культури України.

"Це формальність, без якої за Законом України ми не можемо приступати до дослідницьких робіт.
До початку експедиції 5 днів, в Міністерстві нам не відповідають ні на телефон, ні на пошту. Запит на отримання дозволу переданий 10.04. 2019. За законом, він мав бути розглянутий протягом місяця.

Ми розуміємо, що бюрократичні процедури можуть бути затягнутими в часі, але Міністерство культури України, нам зараз дуже важлива відповідь від вас. Дякуємо!", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що Мамай-гора - це археологічна пам'ятка світового значення, що руйнується Каховським водосховищем. Мамай-гора - це один з найбільших в Європі могильників. Розвідані пам’ятки охоплюють вражаючий період - тут представлені пам ’ятки епохи неоліта, бронзи, раннього залізного віку, середньовіччя, іншими словами - тут таїться історія близько 8 тисяч років.
Мамай-гора поступово сповзає у Каховське водосховище. За останні 30 років обвалилося майже 400 метрів берега. Вчені кажуть, що зупинити процес руйнації Мамай-гори неможливо. Тому з 1988 року рятувальні археологічні роботи тут проводить експедиція історичного факультету Запорізького національного університету.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ