Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Майже 60 волинян очікують на пересадку донорських органів

За рік в лікарні отримали сім згод на донорство від родичів померлого
фото з сайту Суспільне

Фото: Depositphotos

Станом на січень 2024 року майже 60 волинян перебувають в листі очікування на трансплантацію донорських нирки, печінки чи серця.

Про це пише Суспільне.

Трансплант-координаторка Волинської обласної клінічної лікарні Тетяна Мигалега розповіла, що торік у медзакладі зробили 31 трансплантацію. Пересадили 28 нирок, печінку та два серця. У 2022-му була 21 така операція.

За рік в лікарні отримали сім згод на донорство від родичів померлого.

"З кожним роком люди все більше дають згод і це насправді дуже тішить, тому що пацієнти з листа очікування це єдиний їх шанс, трупна трансплантація трупний орган", — каже координаторка.

Як розповіла Тетяна Мигалега, торік тридцять волинян написали офіційну згоду на посмертне донорство.

Написати таку згоду можна в присутності трансплант-координаторів. Перелік адрес, де їх знайти, є на сайті Українського центру трансплант-координації.

Зі слів Тетяни Мегалеги, якщо людина за життя не залишила згоди на донорство, то право надати її мають родичі. Тому координаторка радить обговорити це питання у колі родини, щоб усі члени сім'ї знали ставлення один одного до трансплантації.

Три тижні живе з пересадженою ниркою 45-річний Василь Матейчик з Седлища, Камінь-Каширського району. Діагноз "хронічний гломерулонефрит" йому поставили п'ять років тому, із 2022-го чоловік перебував на діалізі.

Дізнавшись про операцію, каже волинянин, дуже зрадів. Донором для Василя Матейчика став 50-річний чоловік. Після констатації смерті мозку родичі дали згоду на забір органів для проведення трансплантації.

"Ввечері десь о 8-й лягав спати і лікар дзвонить до мене, каже: для вас є різдвяний подарунок, донор, приїжджайте. Ще якби болить після операції, ще немає сили такої, як було, але я думаю, що з часом воно наладиться. Хочу подякувати донору і його рідні, що вони погодилися на такий складний для них крок", — говорить пацієнт.

Нині пацієнт готується до виписки. Його стан — задовільний, трансплантована нирка працює задовільно, каже лікар Ерік Свіржевський.

"Знаходиться під спостереженням, він буде приїжджати до нас, має контролювати чіткий прийом препаратів. Мінімум інфекційних осередків. Ще певний час зберігається дієта діалізна, з часом можна від тої відходити", — зазначив лікар.

Крім Василя Матейчика ще трьом пацієнтам трансплантували органи від 50-річного донора, якому констатували смерть мозку. Як розповів завідувач відділення трансплантології Богдан Степан, в обласній лікарні виконали пересадку двох нирок, серця і печінки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ