Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Майже у 4% протестованих бійців АТО виявили гепатит С

Майже у 4% бійців результати тесту на вірусний гепатит С (ВГС) виявилися позитивними. Всього ж під час першої всеукраїнської кампанії з тестування на ВГС учасників АТО, організованої Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні разом з партнерськими організаціями, на базі 68 госпіталів, військових частин, інших об’єктів у Києві та у 23-х областях України було протестовано 4367 військовослужбовців ЗСУ, бійців Нацгвардії/МВС. Такі результати оприлюднили сьогодні, напередодні «Дня захисника України», під час прес- брифінгу в Українському кризовому медіа – центрі. На об’єктах Міноборони середній показник позитивних результатів тесту перевищив 5%. У Головному військово-медичному клінічному госпіталі у м. Києві він становив 10%. Повідомила прес-служба Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні.

Тестування  супроводжувалося соціологічним дослідженням компанії «TNS», в якому взяло участь близько 3,5 тисяч з усіх протестованих бійців. 

"Зокрема, серед мобілізованих, які не були в зоні антитерористичної операції, кількість осіб з позитивним результатом становила 2,6%, у той же час серед бійців, які вже побували в АТО, цей показник становить вже 4,5%, а в тих, хто знаходяться на лікуванні, сягає 5%. Більшість бійців, які взяли участь у тестуванні засвідчили, що не піддавались серйозним медичним маніпуляціям: у 81% опитаних не було поранень, 92% зазначили, що їм не проводилося переливання крові, 98% не пересаджували органи або тканини, 92% не проводили стоматологічного лікування", - розповіла  Ольга Ткаченко, волонтер та координатор проектів ГО «Юридична Сотня».

Що ж становить фактор ризику?

"В районі АТО це в першу чергу татуювання. 23% респондентів заявили, що робили татуювання або пірсинг до або під час перебування в зоні АТО. Слід враховувати, що 59% з усіх протестованих одружені або проживають у цивільному шлюбі, відповідно при захворюванні на вірусні інфекції, автоматично піддають ризику захворювання своїх близьких, оскільки ці особи є чоловіками найбільш репродуктивного віку (в середньому 34 роки)». Але ризики інфікування пов’язані не тільки з татуюваннями або медичними маніпуляціями. У зоні бойових дій іноді просто неможливо уникнути контакту з чужою кров’ю при виникненні поранень або надання допомоги пораненим", -  зазначила Ольга Ткаченко.

"Проблеми розповсюдження соціально-небезпечних інфекцій у зоні АТО, які загрожують десяткам тисяч військовослужбовців, на жаль, не обмежуються лише гепатитом С. Дослідження, що супроводжувало всеукраїнську кампанію з тестування, зафіксувало, що 61% респондентів не використовували презервативи під час останнього статевого контакту, а 18% бійців мали секс з непостійним партнером! На фоні суттєвої активізації секс-роботи по обидві боки кордону зони АТО, відсутності презервативів у військових частинах та в індивідуальних аптечках, ризики стрімкого зростання поширення інфекцій, що передаються статевим шляхом, вимагають адекватного та оперативного реагування", -  наголосив Павло Скала, директор з політики та партнерства Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ