Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Безсимптомно й небезпечно: експерти розповіли про гепатит C

У новому епізоді подкасту “Трохи Мович” експерти розповідають про вірус гепатиту C.

Фото: Центр громадського здоров'я МОЗ України

Гепатит C – небезпечне захворювання печінки, яке може минати як безсимптомно, так і спричиняти хронічну інфекцію. Заразитись ним можна через кров, а тому ризик інфікування є найвищим під час переливання неперевіреної крові, під час ін’єкційного вживання наркотиків, після використання нестерилізованого обладнання у медичних закладах, тату-салонах тощо. 

У новому подкасті “Трохи Мович” експерти розповіли про перебіг гепатиту С, як вберегтися від зараження та що робити у випадку виявлення хвороби. Під координуванням автора подкасту Сергія Трухімовича у розмові взяли участь лікарка-інфекціоністка в першій міській поліклінці міста Львова Галина Бойчук, керівник ГО “BCD” Юрій Войналович та координатор лікування ВГС у Львівському регіоні Андрій Орфін. 

“В Україні, за статистикою Центру громадського здоров'я, близько 1,5 млн людей мають хронічний вірусний гепатит С. Вражає цифра, так? А з цих півтора мільйона за медичною допомогою звернулось всього-на-всього 105 тисяч”, - розповів Юрій Войналович.

Фото організаторів подкасту "Трохи Мович"

Сьогодні в Україні захворювання активно поширюється через війну та бойові дії. Зокрема, це зумовлено міграційними процесами в Україні, непоінформованістю громадян про гепатит C, відсутністю симптомів захворювання, а тому несвоєчасне його виявлення. Також підвищення рівня захворювання зумовлено необхідністю надання невідкладної медичної допомоги на територіях, де ведуть активні бойові дії. Як пояснюють експерти, у такі хвилини люди не думають про ризик інфікуватись та задля оперативного порятунку людини забувають використовувати рукавички та маски.

Експерти наголошують, що коли людина відвідує медичний заклад, то повинна цікавитись його інфекційною безпекою. Адже для уникнення поширення інфекції лікар повинен розглядати кожного пацієнта, який до нього приходить, як потенційно зараженого та дотримуватися протоколу, відповідних санітарних та безпекових норм. 

“Але питання в тому, що ми не маємо, як пацієнти, перекладати відповідальність на когось. Моє здоров'я – це моя відповідальність. Я хочу бути здоровим, а, відповідно, за цим криються певні кроки. Я маю бути уважним до постачальників медичних, інших послуг, через які я можу інфікуватися з одного боку. З іншого боку, я маю знати свій стан здоров'я. Сьогодні людина сама має турбуватися і проходити принаймні мінімальні обстеження”, - відзначив Юрій Войналович.

Фото організаторів подкасту "Трохи Мович"

За результатами першої частин розмови Сергій Трухімович додав, що слід також регулярно після ризикованих ситуацій за 2-3 місяці після, скажімо манікюру, робити експрес-тест на виявлення гепатиту C. Також слід обов’язково зробити щеплення від гепатитів A і B. 

У другій частині подкасту учасники детальніше обговорили, якими повинні бути перші кроки людини після виявлення у неї гепатиту C: які аналіз необхідно здати, що передбачає безоплатна державна програма з лікування гепатиту С, а також з яких етапів складається лікування захворювання. 

Прослухати увесь подкаст можна у відео нижче. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ