Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Механізм викупу та будівництва житла для переселенців: основні вимоги до забудовників

Кабінет міністрів України визначив механізм викупу та будівництва житла з метою передачі для тимчасового проживання ВПО. Відповідний порядок затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2022 р. №495 «Деякі заходи з формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб».
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Про це інформує пресслужба Львівської ОВА.

Департамент  економічної політики Львівської ОВА підготував інформацію якими ж є відповідно порядку основні вимоги до забудовників.  

Відтак, вартість будівництва 1 м. кв. загальної площі житла не повинна перевищувати граничну вартість житла. Гранична вартість житла у Львівській області становить приблизно 16 тисяч гривень за 1 кв. метр. 

Ця вартість не може зростати більш ніж:

  • на 1,75 раза - для обласних центрів, міст обласного значення з населенням понад 300 тис осіб та населених пунктів, які розташовані в районах, прилеглих до меж міст - обласних центрів;
  • на 1,5 раза - для інших населених пунктів.  

Житло має бути прийняте в експлуатацію та придатне для постійного проживання (з урахуванням проведених у ньому оздоблювальних робіт).

Житлові приміщення надаватимуть переселенцям безкоштовно (не менше 6 кв метрів на одну особу) у тимчасове користування на термін до одного року з можливістю продовження на наступний термін.

Житлові приміщення з фонду не підлягають приватизації, обміну та поділу, передачі їх у піднайм, використання для вселення до них інших осіб.

Замовником будівництва  виступають уповноважені органи (Держмолодьжитло, органи місцевого самоврядування).

Нагадаємо, як ми вже раніше інформували, попередньо Львівська ОВА спільно з громадами та забудовниками уже напрацювала базу житлового фонду під викуп.

"Маємо 85 житлових будинків (як багатоквартирні, так і котеджного типу). Є можливість викупу 1669 квартир, з них уже 220 ввели в експлуатацію", - зазначив керівник департаменту Степан Куйбіда.

Більше про те, що потрібно знати внутрішньо переміщеним особам, які хочуть отримати житло за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ