Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мер Самбора зустрівся з президентом Канадського єврейського конгресу

Під час зустрічі міського голови Юрія Гамара з Марком Фрайманом – адвокатом, президентом Канадського єврейського конгресу у 2009-2011рр., Анатолієм Шенгайтом – керівником Київської міської єврейської громади, головою ради директорів ініціативи «Українсько-єврейська зустріч» Костянтином Джеймсом Тимертеєм та іншими закордонними достойниками було обговорено наболіле питання щодо впорядкування місця трагічної загибелі предків. Повідомив власкор Гал-інфо у Самбірському районі.

Під час зустрічі наголосили, що обов’язок живих – не забувати про звірства, чисельні жертви нацизму, бо фашисти були спільним ворогом як для євреїв, так й українців.  Це й має єднати народи у пам’яті про загиблих. Юрій Гамар зазначив: «Потрібно зрушити з місця вирішення даного питання. Усі подальші дії будуть обговорені та погоджені з громадою Самбора і релігійними громадами».

В знак порозуміння було складено тристоронній Протокол  до Меморандуму про реалізацію Проекту Меморіального парку на території колишнього єврейського кладовища в м. Самборі, підписаного між Юрієм Гамаром, Марком Фрайманом та Костянтином Джеймсом Тимертеєм.

Обидві сторони налаштовані на конструктив і зрештою захороненим на євреському кладовищі євреям, українцям, полякам, ромам і, можливо, представникам інших народів буде віддано належне вшанування.

У Другій світовій війні на єврейському цвинтарі у Самборі фашисти розстрілювали і хоронили людей різних національностей. У трьох встановлених місцях, де за словами очевидців, були захоронені християни, встановлено та освячено хрести. Представники євреїв вважають це неприйнятним для їх релігійних традицій. Перемовини між сторонами тривають 16 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ