Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Мейлах Шейхет: проект «Простір синагог» – моральний злочин

Проект «Простір синагог» – моральний злочин та зневага до прав людини. Таку оцінку «Меморіальному громадському проекту «Простір Синагог», який міська рада відкриває 4 вересня, дав ортодоксальний юдей, один з лідерів єврейської громади Львова Мейлах Шейхет.

Журі Міжнародного конкурсу, яке затверджувало проект, діяло всупереч законодавству України та міжнародному праву, наголосив Мейлах Шейхет на своїй сторінці у Фейсбук  сьогодні, 26 серпня.

«Українські суди заборонили цей проект. Хіба цього недостатньо, щоб припинити суперечку?», - нагадав він.

«Мені прикро чути антиєврейські сентименти від людей, які називають себе міжнародними експертами та демонструють таку непристойну поведінку, яку можна вибачити лише як наслідок не усвідомлення хибності свого мислення. Цей так званий проект не був би можливий в Польщі та в будь-якій іншій країні, яка поважає культуру своїх етносів. Мені не хочеться повторювати те, що я почув від експертів. Українці не допустили б нічого подібного. В численних статтях та інтерв'ю українці робили наголос на зовсім іншому: українці бажали б автентичного відновлення цього місця», - наголосив Мейлах Шейхет.

За його словами, проект Меморіалу повністю політично мотивований та скерований проти належної міжетнічної злагоди в Україні.

«Зацікавлені гравці вирішили використати цей проект для ревізії Голокосту, покладаючи на українців і поляків рівну відповідальність за масове знищення євреїв нацистами.  Ми ніколи не дозволимо використовувати священне для ортодоксальних євреїв місце в політичних інтересах. Мені гірко стикатися з таким антисемітським ставленням до єврейської ортодоксії», - стверджує він.

«Євреї ніколи не споруджують меморіали на священних місцях молитов, -- наголосив Мейлах Шейхед. - Це є нескінченним оскверненням єврейської долі. Так, цей об’єкт мав сумний вигляд і потребував належного збереження і реставрації. Міськрада не дала нам дозволу на це, хоча від 2011 року Міжнародний Фонд виділив на це гроші і в 2013 році була затверджена Програма Регенерації юдейської дільниці. На нашому боці виступив Центральний уряд України і греко-католицької Митрополит Святослав (Шевчук). Ці ж гроші, витрачені на суперечне проектування, як ми бачимо зараз, краще було б витратити на належну консервацію та реставрацію».

Міжнародний конкурс, - веде він далі, -  є моральним злочином. Журі прийняло безвідповідальне рішення через відсутність розуміння й поваги до верховенства права в Україні та міжнародних Прав Людини, до права на свободу совісті, до Конвенції ЮНЕСКО 1972 року, до положень Американо-Українського договору від 1994 року та багатьох інших положень міжнародного права.

Нагадаємо, як повідомив менеджер з комунікацій Центру міської історії Центрально-Східної Європи Володимир Бєґлов, Меморіальний громадський проект «Простір Синагог» відкриють у неділю, 4 вересня. Громадськості представлять результати першого етапу проекту – законсервовані залишки синагоги «Золота Роза», помаркований фундамент єврейського Будинку навчання (Бейт Гамідрашу) та меморіальну інсталяцію «Увіковічнення».

«Простір Синагог» у Львові відкриють 4 вересня

Довідка Центру міської історії Центрально-Східної Європи

Три сакральні споруди («Золота Роза», Бейт Гамідраш та Велика міська синагога) були знищені у 1940-х під час Голокосту. До війни у Львові мешкало більше 100 тис. євреїв, з яких Голокост пережили лише близько двох тисяч. Після здобуття Україною Незалежності ця ділянка у центрі міста занепадала, схована від людських очей за великим металевим парканом. Вісім років тому було оголошено міжнародний архітектурний конкурс зі вшанування місць єврейської історії у Львові. У конкурсі на створення меморіального простору у єврейському кварталі переміг берлінський архітектор Франц Решке. Практичні роботи з втілення проекту розпочалися у липні 2015 року виставкою американського фотографа Джейсона Франциско «Золота Роза». За рік вдалося законсервувати вцілілі залишки синагоги «Золота Роза», облаштувати на її території дренажну систему; автентичний фундамент Бейт Гамідрашу було очищено від бетону та помарковано білим каменем «Venezian Terazzo»; встановлено меморіальну інсталяцію «Увіковічнення» із цитатами мешканців Львова та людей пов'язаних з містом, які були євреями; демонтовано літній майданчик сусіднього ресторану та висаджено нові дерева. У 2017 році планується початок робіт на ділянці Великої міської синагоги. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ