Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У приміщенні львівської синагоги віднайшли ритуальну лазню

фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
1/2
У приміщенні львівської синагоги, яка розташована на площі святого Теодора, під час ремонту віднайшли ритуальну лазню.

Про це інформує Суспільне.

У 90-х роках, коли синагогу перебудовували під офісні приміщення, лазню забетонували. Про це Суспільному повідомив голова Львівського товариства єврейської культури Олександр Назар.

За словами дослідника єврейської історії Марка Сімкіна, у ХХ столітті в Львові була потужна єврейська діаспора.

"Тут у Львові на 1939 рік проживали 120 тисяч євреїв. Існувало 46 синагог, 60 молитвених домів. Працювали єврейські школи, гімназії, видавництва, так само як і українські. Українці і євреї знаходили спільну мову в боротьбі за незалежність українського народу", - каже Марко Сімкін.

Єврейську ритуальну лазню побудували в 50-х роках минулого століття. Тоді її використовували для ритуальних омовінь, аби змити гріхи. У 90-х роках лазню забетонували. Її віднайшли у синагозі на площі святого Теодора влітку минулого року під час ремонту.

"В процесі робіт ми знайшли в підлозі плити. Підняли плити. Воно якби було на мапі намальовано, ну на старих планах було намальовано якісь сходи, але ми не знали, що вони настільки великі і настільки велике приміщення", - каже голова Львівського товариства єврейської культури Олександр Назар.

Коли ремонт в синагозі закінчать, в планах — створення єдиного музейного простору.

"Якраз воно було б в комплексі, що у великий зал люди приходять, потім попадають туди, дивляться. Це потрібно, щоб передати дух будівлі і життя громади, яка була у радянський період, поки синагогу не закрили в 1962 році", - каже Олександр Назар.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ