Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мінекономіки: На ринку праці з’явились 42 нові професії

На ринку праці з’явились 42 нові професії, зокрема у сфері ІТ, охорони здоров’я, соціальній, фінансовій. Відповідні зміни було внесено до Класифікатора професій. Про це інформує Міністерство економіки України.
Фото Олена Ляхович, світлина ілюстративна

“Осучаснюємо перелік професій відповідно до вимог часу і потреб ринку праці. Найбільше змін в сфері ІТ-технологій, де з’явиться 29 нових професій, що відповідають реаліям і є запотребованими роботодавцями. Також нові професії відтепер у медичній сфері, фінансовій. Додаємо професії, в яких виникла потреба у зв’язку з війною та подоланням її наслідків, зокрема, тепер маємо фахівців з розмінування, в медичній галузі – протезистів-ортезистів. Загалом у Класифікатор професій додали 42 нові позиції”, - повідомила заступник Міністра економіки України Тетяна Бережна.

Так, за пропозицією Міністерства цифрової трансформації Класифікатор професій доповнено 29 новими професійними назвами робіт ІТ-сфери, наприклад, такими професіями, як: “Адміністратор вебресурсів”, “Аналітик мобільних додатків”, “Інженер зі штучного інтелекту”, “Розробник штучного інтелекту”, “Розробник архітектури програмного забезпечення (інформаційні технології)”, “Розробник хмарної архітектури”, “Фахівець з безпеки електронних комунікацій” тощо.

9 професійних назв робіт у ІТ-сфері увідповіднили до сучасних технологій, зокрема, “Аналітик комп'ютерного банку даних” змінено на “Аналітик даних”, “Аналітик операційного та прикладного програмного забезпечення” – на “Аналітик програмного забезпечення”, “Інженер з програмного забезпечення комп'ютерів” – на “Інженер з програмного забезпечення” тощо.

Одночасно з Класифікатора професій були вилучені 9 застарілих назв професій, наприклад, “Програміст прикладний”, “Програміст системний”, “Інженер із застосування комп'ютерів”, “Аналітик програмного забезпечення та мультимедіа”.

Окрім того, до Класифікатора професій внесено ряд позицій, в яких виникла нагальна потреба останнім часом, зокрема: “Протезист-ортезист”, “Оператор Служби 112” (надання екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером за принципом „єдиного вікна”), “Черговий підрозділу Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту”, “Інструктор з просторового орієнтування та мобільності”, “Фахівець з розмінування”, “Аудитор за видами діяльності”, “Фінансовий аналітик”, “Оператор установок дробометного очищення” та “Майстер з монтажу, обслуговування, ремонту та налагодження теплових насосів”.

Довідково

На сьогодні у Класифікатор професій включено 9 172 професійні назви робіт. Професійні назви робіт (професії, посади, заняття), що містяться у Класифікаторі професій, систематизовані у професійні групи, залежно від характеру, складності виконуваних робіт, кваліфікації (рівня освіти, спеціалізації), за ієрархією Міжнародної стандартної класифікації занять (International Standard Classification of Occupations).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ