Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Міністр закордонних справ Латвії в інтерв’ю для «Rzeczpospolita»: Путін шантажує Захід

На думку Едґарса Рінкевичса, Америка може втратити довіру, якщо пообіцяє Путіну, що Україна ніколи не буде членом НАТО
Едґарс Рінкевичс. Варшава, 8 грудня 2021PAP/Tomasz Gzell

Едґарс Рінкевичс розказав польській газеті «Rzeczpospolita», що на проведеному саміті міністрів закордонних справ НАТО в Ризі всі погодилися, що ситуація біля кордонів України дуже небезпечна й потрібно бути готовим до будь-якого сценарію, у тому числі до найгіршого. «Однак я вважаю, що наразі Владімір Путін має на меті шантажувати Захід. Він хоче гарантій, що Україна ніколи не приєднається до Альянсу й не отримає від нього підтримки».

Як зазначає Польське радіо, Рінкевичс додав, що всі консультації, які він проводив, свідчать про те, що такі гарантії з боку НАТО чи президента Байдена практично неможливі. «Це підірве довіру як до Америки, так і до самого Альянсу. Попри це, внутрішня динаміка всередині НАТО вказує на те, що в найближчі роки розширення Альянсу не є варіантом. Сам факт того, що Захід розглядає ці умови Путіна – уже є успіхом для президента Росії».

На думку латвійського міністра, Кремлю зрозуміло, що без України чи принаймні її частини неможливо відновити імперію. «Однак я вважаю, що Путін усе ще тримається тактики з підтриманням постійного напруження навколо України (…) Проте він стоїть перед питанням: чим може закінчитися вторгнення?» – запитує Едґарс Рінкевичс.

На питання журналіста про те, наскільки послаблює безпеку Латвії те, що підриваючи верховенство права, Польща ізольована на Заході, а Байден не включив її в консультації щодо стратегії проти Росії Едґарс Рінкевичс відповідає, що Польща відіграє дуже важливе значення. «Звідси прибуде військове підкріплення, тут ми підключимося до західної електромережі, тут буде Rail Baltica».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ