Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мінсоцполітики та Всесвітня продовольча програма ООН розширюють підтримку людей з інвалідністю

З початку повномасштабної війни міжнародні гуманітарні організації активно надають підтримку Україні й українським громадянам, зокрема, й у вигляді грошових виплат.

Особливо важливе значення така допомога має для вразливих категорій українців, які проживають у зоні бойових дій або – через інвалідність – не мають можливості самостійно звернутися за підтримкою.

Тому Міністерство активно співпрацює з міжнародними партнерами для спрямування грошових виплат  саме тим громадянам, яким вони найбільше потрібні. 

У серпні 2023 року був запущений спільний з ВПП ООН проєкт для підтримки пенсіонерів, які проживають у зоні бойових дій, мають низьку пенсію, та не отримують інших грошових допомог від міжнародних організацій. Від серпня 2023 року щомісячно біля 400 тис. пенсіонерів, які мешкають на територіях активних або можливих бойових дій, отримують виплати від ВПП. Загалом за цей час їм було перераховано майже 28 млн дол(приблизно 1 мільярд грн). 

«Синергія дій Уряду, Мінсоцполітики та міжнародних партнерів дає можливість забезпечити додатковою фінансовою підтримкою тих українців, які її найбільше потребують. Ми вдячні гуманітарним організаціям, які – під час війни – продовжують активно допомагати Україні і  доповнюють соціальні виплати від держави додатковою грошовою допомогою», – підкреслила Міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Зараз ця підтримка розширюється. Відповідно до постанови Уряду та завдяки підтримці від Німеччини та інших міжнародних донорів, додаткові виплати зможуть отримати особи з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю.

Зокрема, ВПП протягом 3-х місяців надаватиме грошову підтримку тим людям та дітям з інвалідністю, які

  • отримують менше 3 250 грн соціальних виплат від держави;
  • не отримують допомогу від інших міжнародних організацій;
  • не отримують виплати для ВПО (за винятком тих, хто мешкає на територіях активних або можливих бойових дій, який визначений Міністерством реінтеграції)

ВПП надаватиме грошову допомогу як доплату до  державної соціальної допомоги на суму, якої не вистачає до 3 250 грн (але не менше 100 грн). Тобто, якщо допомога від держави становить, приміром, – 2 361 грн, ВПП ООН спрямує особі/дитині з інвалідністю додатково ще 889 грн.

«Війна має тривалий вплив на економіку України та продовжує ускладнювати життя найбільш вразливих сімей та тих, хто мешкає поруч із лінією фронту. Ми раді розширити програму, яка допоможе більшій кількості родин забезпечити себе найнеобхіднішим впродовж ще однієї важкої зими», – сказала т.в.о. директора ВПП ООН в Україні, Маріанна Ворд. 

Програма додаткової підтримки діятиме щонайменше на протязі трьох місяців поспіль. За цей час ВПП ООН нарахує приблизно 21 млн дол. США (800 млн грн) для 310 тис. українських громадян. 

Допомога українцям, які підпадають під критерії програми, нараховується безпосередньо на банківські рахунки або ж доставлятиметься Укрпоштою (у разі, якщо банківського рахунку немає або людина вже отримує соціальну виплату таким чином). Жодних додаткових дій отримувачу допомоги вчиняти не потрібно.

Наразі програма фінансується Німеччиною, Європейським Союзом та Швецією, з додатковими внесками інших донорів.

«Загарбницька війна Росії проти України спричиняє жахливі страждання, особливо для найбільш незахищених сімей взимку. Позиція Німеччини чітка: ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно – гуманітарною допомогою та всім необхідним», – заявив посол Німеччини в Україні Мартін Єґер.

Всесвітня продовольча програма Організації Об'єднаних Націй є найбільшою у світі гуманітарною організацією, вона рятує життя в надзвичайних ситуаціях та використовує продовольчу допомогу для побудови шляху до миру, стабільності та процвітання для людей, які відновлюються після конфліктів, стихійних лих та наслідків зміни клімату.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ