Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Місія ЄС в Україні оцінить роботу українського цифрового ринку

В Україні розпочала роботу місія ЄС з оцінки українського цифрового ринку. Про це повідомляє Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції.

У рамках виконання Угоди про асоціацію 15-16 серпня 2019 року в Представництві ЄС відбулися установчі засідання місії ЄС з оцінки національного законодавства та інституційної спроможності України у цифровій сфері за участю державних органів виконавчої влади, представників Європейської Комісії та Групи підтримки України, асоціацій та громадського суспільства. 

Представники DG СONNECT наголосили на готовності Європейського Союзу підтримувати Україну на шляху інтеграції до Єдиного цифрового ринку та запропонували використовувати динамічний підхід у наближенні національного законодавства. Право ЄС має динамічну природу, особливо в цифровій сфері та, зокрема, у сфері телекомунікацій, тому Угода про асоціацію має бути гнучким інструментом, і так її треба сприймати, її оновлення актуальними актами права ЄС – це абсолютно нормальний звичайний процес, хоча він і потребує багато зусиль і часу.

Урядовий офіс як національний координатор роботи місії відзначив високій рівень зацікавленості усіх стейкхолдерів досягти конкретних результатів та перейти до наступного етапу двостороннього діалогу – формування Спільного плану дій Україна-ЄС у цифровій сфері.

Вперше Європейський Союз використовує безпрецедентний підхід до двостороннього співробітництва, метою якого є поглиблена секторальна інтеграція у цифровій сфері та взаємне відкриття ринків завдяки синхронному руху з країнами-членами ЄС.

Експерти місії будуть працювати в Києві до кінця 2019 року. Планується провести аналіз чинного національного законодавства в сфері електронних комунікацій, електронної комерції, радіочастотного ресурсу та електронної ідентифікації, відповідних проектів законів, які будуть зареєстровані у Верховній Раді України нового скликання, та інституційної спроможності Регулятора у сфері телекомунікацій. Зазначені компоненти становлять фундамент Єдиного цифрового ринку ЄС.

Голова місії ЄС Олександр Бенжек зазначив, що проміжні результати роботи будуть представлені до Комітету асоціації Україна-ЄС у торговельній конфігурації, який відбудеться восени, та Ради асоціації Україна-ЄС у грудні цього року.

Важливо, що Європейська Комісія також заохочує до розвитку інших форм співробітництва з ЄС поза Угодою про асоціацію, зокрема, щодо захисту авторських прав, захисту персональних даних, мережевої та інформаційної безпеки, транскордонної мобільності послуг онлайн-контенту, усунення гео-блокування, здійснення електронних платежів тощо.

Нагадаємо, нещодавно опубліковано позиційну книгу інтеграції України до ЄС та НАТО.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ