Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Місто на Львівщині відмовилось від використання газу для опалення

Завдяки проектам ЄС тепер котельні міста Жовкви Львівської області замість газу закупляють відходи деревини. Про це заявили сьогодні, 21 жовтня, власкорові Гал-інфо експерти Інституту Регіонального Розвитку Тетяна Лукашенко, Уляна Терлецька.

За словами експертів, Проект «Енергоефективність в дії: аналіз та просування кращих практик на Львівщині» реалізується Інститутом Регіонального Розвитку рамках Проекту «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу. Жовква – невелике 13-тисячне місто, неподалік Львова. Донедавна про нього говорили лише, як про перлину національної архітектурної спадщини. Сьогодні Жовкву все частіше згадують, як зразок енергоощадливості. Тут за рахунок коштів ЄС модернізовано і переведено із газу на деревну щепу дві із трьох міських котелень. Нині 60 відсотків будинків міста не залежать від газу, оскільки отримують тепло саме від деревини. Вигода від використання цього енергоресурсу – очевидна: він екологічно безпечний, росте і заготовлюється в лісі, а головне, на відміну від газу отримана від його згоряння гігакалорія коштує дешевше.

«Успіхом було те, що місто підписало Угоду мерів в 2012 р. Жовква була одним із міст-піонерів, що взяла участь в цій ініціативі. Було підготовлено план дій зі сталого енергетичного розвитку, що дало можливість місту брати участь у різних конкурсах, які оголошує Європейський Союз. В Україні було 11 демонстраційних проектів і два з них реалізовані в Жовкві. Залучені кошти становлять – більше 1 млн. євро. Станом на 2014р. бюджет міста був 10 млн. грн. Ми тоді залучили приблизно 3 бюджети міста», – згадує Андрій Дворніков, енергетичний менеджер м. Жовкви.

На думку експерта Інституту Регіонального Розвитку Тетяни Лукашенко, газ став настільки дорогим енергоресурсом, що мимоволі задумуєшся, чи вартує його споживати. Кругленькі суми за витрачений газ суттєво зменшують бюджети домогосподарств, держави, міст, громад, селищ та сіл. А найбільш неприємне те, що через обмеженість ресурсів ціна газу в майбутньому буде зростати, і може статися так, що він стане недоступним взагалі. Шлях, який розв’язує цю проблему, і це неодноразово підтверджує європейська практика, – це перехід на альтернативні та відновлювальні джерела енергії. Саме таким шляхом вирішили йти в Жовкві. Нині місто отримує тепло переважно від відходів деревини, яких є з надлишком в місцевому лісгоспі.

А експерт Уляна Терлецька додала, що ідея перевести котельні на відходи деревини зародилася давно, десь в 2004 році. Тоді навіть були виділені державою кошти, за які встановили перший твердопаливний котел. Проте потім все затихнуло, і до ідеї повернулися аж в 2015 р., коли в рамках Угоди мерів розробили План дій зі сталого енергетичного розвитку до 2020 р.

«План передбачав модернізацію системи централізованого опалення та поступове переведення газових котлів на альтернативне паливо. Виконати амбітні завдання плану суттєво допомогла участь в проекті «Угода мерів - Демонстраційні проекти», що фінансувався за гроші ЄС. Місто отримало кошти на реалізацію 2 проектів, в рамках яких і були проведені заходи з модернізації та переведення котелень на тверде паливо. Зокрема, до встановленого раніше твердопаливного котла на вулиці Воїнів УПА додалися 2 нових котли потужністю 0,85 МГВт кожен. Пізніше було модернізовано котельню на вул. Лесі Українки, де замість старих котлів змонтовано твердопаливний потужністю 500 кВт та газовий потужністю 820 кВт, - останній на випадок значного зниження температури повітря. Крім всього іншого, в місті працює ще одна газова котельня, потужності якої вистачить, щоб обігріти місто у разі аварійних ситуацій або сильних морозів. Крім заміни котлів, були відремонтовані приміщення та оснащення котелень, встановлено все необхідне устаткування. Котельні повністю автоматизовані. За їх роботою слідкує під’єднана до інтернету система, яка дозволяє контролювати всі експлуатаційні параметри в будь-який час і на будь-якій відстані.

Підвищенню енергоефективності міста посприяла і заміна тепломереж, що суттєво зменшило втрати тепла при його транспортуванні. В місті встановили 11 індивідуальних теплових пунктів в комунальних закладах та в житлових будинках, що дозволило регулювати температуру залежно від погодних умов. Одним словом, все зробили по-господарськи з тим, щоб незалежно від погоди в місті завжди було тепло. І це не дивно, бо зміни проходили в рамках європейської співпраці, яка передбачала не тільки донорську допомогу грошима, а й проведення тренінгів та надання консультацій. Рішення, з тих чи інших питань оптимізації теплового господарства міста розроблялися спільно з європейськими фахівцями та враховували сучасні європейські практики.

Перехід котелень на альтернативне паливо дозволяє мешканцям міста платити відповідно до законодавства на 10 % менше тарифу на теплоенергію, вироблену з природного газу. Економія копійчана, але вона є. А, якщо врахувати, що в помешканнях стало комфортно, подача тепла регулюється, споживати тепла треба менше, ніж раніше, то не такою і малою є ця економія. Більш відчутною є економія в бюджетній сфері. Заміна газу деревиною зекономила місту у 2018 році 650 тис. грн. Окрім того, на 1000 т зменшилися викиди СО2 порівняно з 2012 роком. У цьому році обидві котельні з твердопаливними котлами будуть працювати уже на повну потужність і економія коштів скоріш за все зросте», – розповідає експерт Уляна Терлецька.

На запитання журналіста, чому гроші ЄС прийшли саме в Жовкву, – Уляна Терлецька відповіла, що не лише тому, що в місті ініціативний мер, хороша управлінська команда, а й небайдужі мешканці: нині ключ до енергоефективності перебуває в руках самих місцевих громад та їх керівників. Отож, експерти Інституту Регіонального Розвитку Тетяна Лукашенко, Уляна Терлецька радять іншим громадам Львівщини таке:

«Розпочніть свою історію енергоефективності за прикладом Жовкви – складіть план дій зі сталого енергетичного розвитку: до речі, складання такого плану передбачається енергетичною реформою на виконання вимог Угоди про асоціацію України з ЄС. Отже, складіть план, визначте пріоритети енергоефективності, а головне – використайте всі можливості і ресурси для виконання поставлених завдань».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ