Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка

Містобудівна реформа: головний архітектор Львова подасться в еміграцію?

Головний архітектор Львов Антон Коломєйцев розкритикував прийняту Верховною радою України містобудівну реформу - закон №5665.
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Він зазначив, що поява цього закону особисто в нього викликає відчуття безнадії.

"Кілька разів в житті я свідомо робив вибір не емігрувати, хоч вільно говорю кількома мовами і міг би доволі добре реалізувати себе за кордоном.

Я завжди говорив собі, що хочу бути гвинтиком у творенні гідного майбутнього нашої країни. І це майбутнє я щоразу бачив на горизонті. Війна принесла безкінечне горе, але поруч з тим і можливість назавжди порвати з минулим. Від того, якими будуть наші перші кроки щодо побудови цього майбутнього дуже багато залежить. 

Роль місцевої влади в сфері будівництва є дуже непростою. Це роль медіатора, який постійно повинен збалансовувати інтереси. Ці інтереси часто є діаметрально протилежними. І незадоволених рішеннями муніципальної влади завжди є багато. Це не тільки мешканці, у яких перед вікном виросла нова багатоповерхівка, це також і забудовники, яким не вдалось збудувати об‘єкти більші за те, що на думку муніципалітету і членів містобудівної ради, відповідає здоровому глузду.  

Але вибори - спосіб дати оцінку тим, хто творить політику міста і хто має бути максимально відповідальним за його забудову.

Новий закон суттєво зменшує, а фактично повністю вбиває вплив місцевої влади на забудову. Контролюючі функції буде передано в приватні руки. І це просто не вкладається в голові. 

Вам не почулось, у новому законі під соусом боротьби з корупцією контроль від муніципалітету кидають просто в руки забудовників!

Я знайомий з дозвільною системою в німецьких містах. Для того, щоб зрозуміти на скільки там все серйозно, достатньо знати що таке Baugenehmigung (дозвіл на будівництво) від Bauamt (будівельного відділу). У маленькому німецькому містечку, де зводиться всього кілька будинків на рік,  ви зможете чекати на такий дозвіл на будівництво від муніципалітету “всього” 5-6 місяців. Якщо ж мова йде про велике місто і ви отримали дозвіл за рік  - вам страшенно пощастило! Весь цей рік, а деколи і два роки, забудовник нічого не може робити. За цей час місцева влада влаштовує громадські обговорення, опрацьовує подані наміри забудови з відповідними управліннями екології, охорони пам`яток, дорожніми службами, технічними відділами муніципалітету і т.д. Саме так твориться порядок, до якого мені хотілось би, щоб ми йшли. 

Те що пропонує закон 5655 - шлях в діаметрально протилежному напрямку. 

Окрім усунення впливу муніципалітетів закон також передбачає утиск прав архітекторів та не пропонує жодних інструментів залучення громади. 

Життя в кожного одне і більшість молодих спеціалістів, які бачать які закони приймаються, просто звалять при будь-якій можливості. 

Я вважаю, що всі хто розкривав вади цього закону і боровся за правду протягом останніх місяців - справжні титани. 

Хочеться вірити, що колись вони будуть мати можливість стати співтвор(к)ами справжньої містобудівної реформи.

Сподіваюсь, на той час ті наші міста, які не були зруйновані ворожими обстрілами, також не будуть безповоротно понівечені сьогоднішньою реформою.

Я думаю, що якщо влада стількох міст в Україні закликає не давати цьому закону хід, на це варто звернути увагу!

Варто звернути увагу і на думку багатьох молодих фахівців, та просто свідомих громадян, які виразили чітке незадоволення рекордною з часів незалежності петицією на сайті президента!

Підписання чи непідписання цього закону буде для мене дуже важливим сигналом", - зазначив головний архітектор Львова.

Нагадаємо, як вже повідомляло Гал-інфо, міський голова Львова Андрій Садовий, закликав президента України Володимира Зеленського ветувати даний закон.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ