Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Місцеві громади мають повернути свої ліси за законом про децентралізацію

Активіст громадського руху “Стоп Лісоцид” Василь Курій під час брифінгу у Львівському пресклубі пояснив чому необхідно повернути ліси від Львівської облради та “Галсільлісу” до місцевих громад.
Василь Курій

Нагадаємо, що до жовтня 2020 року в Україні буде новий адміністративно-територіальний устрій. Укрупнять райони, буде змінено кількість ОТГ.  У зв’язку з цим постало питання щодо функціонування комунального підприємства Львівської обласної ради “Галсільліс” та його дочірніх підприємств, які зараз мають чітку прив’язку до теперішніх районів області.

“Ми на порозі децентралізації. І ми маємо зрозуміти, що створивши об'єднані територіальні громади, нам дали можливість відчути себе власниками, але ми також маємо вимагати і ресурси для цього. На заліснених територіях, де мало ресурсів, - ліс — це наше господарство. І якщо ми не подбаємо про те, щоб мешканці   отримали право контролю над своїм лісом, ми втратимо можливість отримувати прибутки”, - пояснив Василь Курій. 

Пан Василь запропонував нову стратегію роботи комунальних лісгоспів в умовах децентралізації: “У кожному ОТГ буде створено комунальне підприємство, працівники якого будуть вести документацію, займатися відведенням ділянок для проведення рубок, вестимуть нагляд за діяльністю, що здійснюється в комунальному лісі. Усіма роботами в лісі будуть займатися підприємства з дозволами на проведення лісозаготівельних робіт. Вони ж будуть насаджувати та очищати ліс. Контракти з такими підприємствами підписуватимуть через сервер публічних закупівель Prozzoro. Охоронятиме ліс окремо створена охоронна фірма,  бухгалтерією та юридичними питаннями зможуть займатися відповідні відділи  ОТГ. Провівши цю реформу, ми дамо ОТГ можливість господарювати на своїй  території  та отримувати ресурси для сталого розвитку”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ