Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Міжнародний фонд Івана Франка набирає обертів

Іван Франко все частіше стає для нас постаттю, завдяки якій ми можемо вдало репрезентувати свою багатоетнічну культуру не лише в українському, а й у європейському середовищі.

Івана Франка щоденно треба популяризувати і пізнавати. Всі ми чули про Франка, знаємо, що він був талановитим письменником, поетом, публіцистом, громадським діячем і перекладачем, який володів 14-ма мовами. На цьому, мабуть, все. Але більшість навіть не уявляють сутність його творчого феномена, таємницю його величі. Сьогодення потребує новацій, молодь треба постійно зацікавлювати й заохочувати, над чим ми у Фонді активно працюємо. Пізнавати Франка для нас, українців, означає пізнавати себе, своє минуле і своє майбутнє. Адже Франко — за його власною поетичною формулою — „пролог, не епілог“.

Фонд має чимало планів на цей рік. Повірте, вони воістину грандіозні. І завдяки спільним зусиллям ми зможемо їх реалізувати, бо всі наші проекти є важливими для України.

Наразі Фонд Івана Франка веде п`ять напрямів. Найважливішим проектом, який забирає найбільше часу, сил і підготовки, є, звісно, Міжнародна премія ім. Івана Франка — це безперервний процес, який триває цілий рік. Окрім престижності та фінансової нагороди, Міжнародна премія ім. Івана Франка має важливе значення для світової гуманітаристики, вона відкриває нові імена в сучасній гуманітарній науці. У серпні ми вчетверте дістанемо можливість спостерігати за урочистим дійством — церемонією нагородження лауреатів Міжнародної премії ім. Івана Франка 2019. Премія Франка — це не лише нагорода чи відзнака, це важливий інструмент, завдяки якому ми пропагуємо Україну в світі. Науковці пізнають нашу країну з іншого боку, відмінного від того, про який говорить «жовта» преса. Водночас Премія очищує українську гуманітарну науку від «совковості» та вмонтовує її у світовий контекст.

Інший напрям, який було відкрито у 2016-му, – Квартира-музей родини Івана Франка у Києві. Це приватний музей, в якому здебільшого експонуються речі родини Тараса Франка. Екскурсії ми проводимо безкоштовно. Наразі ми готуємо експозицію до дня народження Тараса Франка, яку буде урочисто відкрито 5 березня.

Організація виставок художніх картин Тараса Франка, батька голови правління Фонду пана Роланда. Наша експозиція налічує 200 картин. Постійна експозиція перебуває в музеї, а частину вже було презентовано у Львівському національному університеті ім. І. Франка, у Трускавецькому музеї та в українському парламенті. Наразі Фонд готує відкриття виставки в Київському національному університеті Т. Шевченка, урочисте відкриття відбудеться 4 березня 2019 р.

Крім того, Фонд консультує творчу групу, яка знімає художній фільм «Захар Беркут». Як відомо, прем'єра фільму запланована на 10 жовтня цього року. Також працівники Фонду консультують знімальну групу фільму "Петро Франко".

Фонд долучає до вивчення творчої спадщини Франка і школярів. Так, у 2017 році було започатковано всеукраїнський учнівський літературно-мистецький конкурс «Стежками Каменяра», за підтримки Міністерства освіти та ГО «Львівське товариство» у м. Києві та Львівського національного університету ім. Івана Франка. У 2018 ми отримали 1811 учнівських робіт, а у 2019 – 1756 робіт у чотирьох номінаціях – «Проза», «Поезія», «Драматургія» та «Найкраща ілюстрація до творів Івана Франка» – у двох вікових категоріях: 6-11 років та 12-16 років відповідно.

Ми рухаємося тільки вперед, розвиваємося, працюємо, креативимо, вдосконалюємося. Всі наші проекти стають важливими не лише для Франка, але і для України та наступних поколінь.

Ми перетворюємо Міжнародну премію імені Івана Франка у Велику національну ідею, до якої закликаємо долучитися усіх українців! За чотири роки команда Фонду створила успішний міжнародний стартап. На черзі - перетворення його у всенародну справу.

Приєднуйтесь! Ставте вподобайки! Репостіть! Робіть свій внесок за посиланням.

Це наша спільна справа!!!! Бо коли нас багато, то нас - не подолати!!!!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ