Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Міжнародний суд почав розслідування злочинів під час війни в Грузії

Міжнародний кримінальний суд розпочав розслідування щодо ймовірних військових злочинів, скоєних під час війни в Грузії у 2008 році. Про це йдеться у повідомленні, опублікованому в середу на веб-сайті суду.

Мова йде про злочини, "ймовірно скоєні безпосередньо у та поруч з Південною Осетією, в Грузії, між 1 липня та 10 жовтня 2008 року".

Суд дійшов висновку, що ті події підпадають під його мандат.

Серед можливих злочинів називаються "злочини проти людяності, такі як вбивства, насильницьке переміщення населення і переслідування, а також військові злочини, зокрема, атаки на цивільне населення, свавільні вбивства, свідомі атаки на миротворців, знищення майна та грабежі".

У відповіді суду щодо запиту прокурора на початок розслідування дається опис збройного конфлікту за участі грузинської та російської армій, а також сил самопроголошеної Південної Осетії.

Грузинська сторона заявляла, що почали операцію у відповідь на напад південноосетинських формуванням на кілька грузинських сіл - і вже після того, як отримала інформацію, що в регіон зайшли російські війська.

У відповідь Росія розгорнула військову "операцію з примусу до миру", мотивувавши цей крок загибеллю кількох російських миротворців, які були в регіоні.

BBC

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ