Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

МОН хоче запровадити ЗНО з англійської після бакалаврату

Міністерство освіти і науки планує запровадити обов’язкове ЗНО з англійської мови після завершення навчання на бакалавраті.

Про це повідомило видання Освіта.ua.

Відповідна норма міститься у Концепції розвитку англійської мови в університетах, що затверджена Колегією МОН.

За словами міністра освіти Лілії Гриневич, всі дослідження демонструють, що економічний розвиток країн дуже залежить від знання громадянами англійської мови.

«Зростає важливість знання англійської мови всіма фахівцями. І сьогодні, коли ми дивимось на Україну, то з не англомовних країн Європи, яких є 32, ми за рівнем знання англійської мови перебуваємо на 28 місці з 32. І це свідчить про те, що ми дуже втрачаємо свій потенціал через те, що наші фахівці не знають англійської мови. Тому ми затвердили Концепцію розвитку англійської мови в університетах», - сказала Лілія Гриневич.

Вона повідомила, що через стандарти вищої школи буде прописано вимогу, що обов’язково студент бакалаврату, незалежно від спеціальності, мусить засвоїти іноземну мову на рівні В1+, якщо він хоче отримати диплом.

Для старших рівнів – магістри та доктори філософії з академічним компонентом - обов’язковим буде рівень В2.

Для заохочення університетів до викладання і студентів до вивчення англійської мови під час бакалаврату концепція передбачає збільшення годин та зміни змісту мовних дисциплін. Планується, що надалі широко використовуватимуть іспити для підтвердження рівня володіння англійської мови на рівні В2.

Зокрема, у короткостроковій перспективі планується поширити Єдиний вступний іспит - тобто «ЗНО в магістратуру» з іноземної мови - на всі магістерські спеціальності для підтвердження рівня B2.

Для впливу на зміст англійської мови та компетенції, які викладаються на рівні бакалавра, будуть розроблені докладні специфікації єдиного вступного іспиту з англійської мови та визначена конкретна програма і структура його змісту.

Мета цих змін - стимулювання розвитку повного спектру мовної компетентності та вплив на вивчення англійської мови під час бакалаврату.

Також міністр освіти повідомила, що у середньостроковій перспективі (5-7 років) планується замінити єдиний вступний іспит з англійської мови обов'язковим стандартизованим єдиним вихідним (кваліфікаційним) іспитом з англійської мови для всіх студентів бакалаврату.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ