Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

МОН оприлюднило нові розміри стипендій

Міністерство освіти і науки оприлюднило нові розміри стипендій. На сайті йдеться про те, що це рівні стипендій з 1 листопада 2017 року.

У вищих навчальних закладах 3-4 рівня акредитації розмір мінімальної академічної стипендії становитиме 1300 гривень, у відмінників – 1892 гривні. Мінімальна на окремих спеціальностях – 1660 гривень, у відмінників на окремих спеціальностях – 2416 гривень. Стипендія Кабінету Міністрів України становитиме 2480 гривень, а Президента України – 2720 гривень. Соціальна для сиріт та осіб з їхнього числа – 2360 гривень, інші отримувачі соціальних стипендій будуть отримувати 1180 гривень.

У ВНЗ 1-2 рівня акредитації мінімальна академічна стипендія становитиме – 980 гривень, для відмінників – 1426 гривень, мінімальна на окремі спеціальності – 1250 гривень, а для відмінників на окремих спеціальностях – 1819. Стипендія Кабміну – 1900 грн, а Президента України – 2130 гривень. Соціальна стипендія для сиріт буде 2360 гривень, а для інших отримувачів – 890 гривень.

Також МОН пояснило формування рейтингу успішності: «він складається на підставі вимірів навчальних досягнень здобувачів вищої освіти з кожного предмету. Такий порядок регламентовано Постановою Кабінету Міністрів України «Питання стипендіального забезпечення».

Ведення Рейтингу здійснюється згідно Порядку, затвердженого Міністерством освіти і науки. Рейтинги успішності складаються за середнім балом семестрового контролю. Порядок формування Рейтингу студентів у ВНЗ (університеті, інституті, академії) визначається Правилами призначення стипендій. Вони розробляються вченою педагогічною радою, та погоджуються з органом студентського самоврядування вишу.

До рейтингу включаються усі студенти ВНЗ денної форми навчання. Він формується за результатами успішності останнього навчального семестру на підставі оцінки з кожної дисципліни. При цьому враховується участь студента у громадській, спортивній і науковій діяльності. Процедура складання рейтингу стипендій повинна бути однаковою для усього курсу. Рейтинг вимірюється у балах. Консолідований показник успішності, який визначає місце студента у Рейтингу, має бути однаковим для всіх слухачів одного курсу.

Критерії, за якими формується рейтинг успішності студентів, повинні бути оприлюднені не пізніше, ніж за 7 днів до початку нового навчального року. До стипендіальних списків не включаються студенти, які набрали кількість балів, меншу за межу незадовільного навчання. Також не отримують права на стипендію особи, які мають академічну заборгованість.

Рішенням керівника навчального закладу таким особам може встановлюватися строк, протягом якого вони можуть покращити результати навчання, але не більш як до дати початку наступного навчального семестру згідно з навчальним планом за відповідною спеціальністю (напрямом підготовки). У разі коли у визначений строк академічна заборгованість* не ліквідована, здобувач вищої освіти підлягає відрахуванню з числа осіб, які навчаються за державним замовленням

Стипендія студентам першого курсу виплачується обов`язково — незалежно від поточних оцінок в першому семестрі. Відповідно до нового порядку, її розмір завжди мінімальний.

Можливість отримання стипендії після зимової сесії залежить від середнього балу, отриманого за результатами складання іспитів.

Формула розрахунку середнього балу: скласти всі оцінки за іспити, розділити отримане число на кількість предметів. Якщо стипендіат має право на призначення кількох академічних стипендій, нарахування підлягає лише одна — більшого розміру. Винятком є випадки, коли інше прямо передбачено діючим законодавством.

Отримання соціальних стипендій відбувається на підставі письмової заяви студента. Стипендіальна комісія приймає рішення про призначення або відмову в наданні соціальної стипендії протягом трьох днів з моменту отримання відповідного звернення.

Право на соціальну стипендію мають студенти, у яких задовільні результати навчання та відсутня академічна заборгованість. Учням з оцінками 10-12 балів за дванадцятибальною або 5 балів за п’ятибальною шкалою нараховується підвищена стипендія. Її сума вища за стандартну на 45,5 %.

Згідно пункту 22 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань стипендіального забезпечення», соціальна стипендія призначається наступним категоріям студентів: дітям-сиротам, позбавленим батьківського піклування, а також особам, які в період навчання у віці 18-23 років залишились без батьків; студентам з малозабезпечених сімей, за умови отримання державної допомоги з малозабезпеченості; особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи; студентам, які є внутрішньо переміщеними особами; дітям-інвалідам та інвалідам I-III групи; студентам, які мають сім’ї з дітьми.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ