Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

МОН практично завершило роботу щодо профільного закону "Про професійну освіту"

Як інформує прес-служба МОН України, МОН практично завершило роботу щодо профільного закону ʺПро професійну освітуʺ.

Про це розповіла Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час візиту до нещодавно створеного НПЦ у Отинійському професійному ліцеї енергетичних технологій  6 червня 2019 року у Івано-Франківській області.

ʺМи вже давно почали працювати над модернізацією професійної освіти. Так, з 2016 року триває інвестиційна програма Уряду зі створення на базі закладів професійної освіти модернізованих навчально-практичних центрів за найбільш гостродефіцитними на ринку праці професіями. Протягом 2016-2018 років вже було інвестовано 200 млн гривень. Це дозволило створити 100 навчально-практичних центрів. Цьогоріч виділено ще 50 млн гривень на відкриття таких центрів. Це дозволить закласти ще близько 50 НПЦ. І ось тут ми сьогодні бачили один з таких центрів, куди закуплено обладнання для навчання електромонтерів. Це зовсім інша якість освіти, коли діти мають можливість вчитися на сучасному обладнанні, а не раритетах 1970-х роківʺ, – зазначила Лілія Гриневич.

Вона додала, що реформа професійної освіти супроводжуватиметься не лише масштабною модернізацією інфраструктури, а й зміною стандартів та навчанням майстрів і вчителів, що викладають у профтехах.

Лілія Гриневич нагадала, що кошти для такої масштабної трансформації вже є – 17 грудня 2018 року було підписано Угоду між Україною та Європейською Комісією про фінансування проєкту ʺEU4Skills: Кращі навички для сучасної Україниʺ. Завдяки ній Україна отримає грант у розмірі 58 млн євро для впровадження змін.

У межах третього компоненту Проєкту (36 млн євро) заплановано продовжити роботу, розпочату Урядом, щодо оновлення матеріально-технічної бази закладів профосвіти. Зокрема, через створення мережі Центрів професійної досконалості.

Проєктом передбачено започаткування 7 багатофункціональних багатопрофільних Центрів. Кошти підуть на реконструкцію чи зведення будівель, закупівлю інструментів та обладнання тощо.

Також надаватимуться малі гранти на цільові покращення у закладах профосвіти.

Водночас, щоб забезпечити такі Центри в кожній області, між МОН України та Європейським інвестиційним банком підписано Меморандум про підтримку проєкту ʺEU4Skills: Кращі навички для сучасної Україниʺ. Він передбачає можливість залучення кредитних ресурсів на пільгових умовах до 25 років під 1,5-2 відсотків.

Нагадуємо, що в Україні з’явиться система моніторингу працевлаштування випускників профтехів та вишів.

Для вирішення проблеми з розміщенням суду за дорученням Президента України знайдені та напрацьовані конкретні пропозиції, реалізація яких розпочнеться вже найближчим часом. Президент наголосив на готовності вживати всіх заходів, необхідних для забезпечення належного функціонування Антикорупційного суду.

  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ