Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

МОН: Виші не можуть підміняти аудиторні заняття дистанційними

Міносвіти прокоментувало ситуацію з відміною проведення лекцій та семінарів у січні-лютому. Відповідні роз’яснення опубліковано на сайті МОН.

Як зазначено в повідомленні, до Міністерства освіти і науки України надходять численні прохання про коментар щодо перенесення на зимовий період позааудиторного навчання, що має місце у деяких закладах вищої освіти (зокрема, широко обговорюється відповідне планування в КНУ імені Шевченка). Часто таке планування в засобах масової інформації пояснюють неможливістю закладів оплатити рахунки за комунальні послуги. З огляду на це, ми зібрали основну інформацію стосовно цього питання і пропонуємо вам до ознайомлення. Так:

  1. Згідно з чинним законодавством, за будь-яких умов, у тому числі кліматичних, заклад вищої освіти не може підміняти аудиторне навчання дистанційним.
  2. У закладах вищої освіти використовуються різні форми роботи впродовж року. Крім занять в аудиторіях – практика, підготовка курсових та дипломних робіт тощо. Заклад вищої освіти в межах власної академічної автономії може сам визначати послідовність, коли і які форми роботи будуть застосовуватись. Однак, як би заклад не структурував навчання, кількість запланованих аудиторних годин має бути одна й та ж. Тобто можливе перенесення позааудиторних занять на зимовий період, а аудиторних – на весняний та літній без втрат для навчання.
  3. Проректор КНУ імені Шевченка Володимир Бугров детально роз’яснив причини, з яких в межах університету було прийнято рішення про відповідне планування. Зокрема, у коментарі «Громадському радіо» він підкреслив, що усі рахунки закладу за комунальні послуги сплачено, а відповідне планування навчання має місце з двох причин: «перше — щоб студенти йшли на зимові канікули, склавши сесію, і тому перший семестр закінчується включно з сесією 31 грудня. Друге – зменшити перебування у корпусах у зимовий період, коли корпуси на Виставкому центрі холодні». Далі він детально роз’яснює, що системи опалення саме цих корпусів є вкрай неефективними і потребують значних ресурсів. Більше тут: https://hromadskeradio.org/news/2018/01/17/u-knu-nemaye-zaborgovanosti-za-komunalni-poslugy-rektorat 
  4. Існує значна проблема з енергоефективністю українських університетів. Старі приміщення потребують капітальних ремонтів, аби ресурси на їх утримання (в тому числі опалення) використовувались розумно. Нещодавно МОН та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) узгодили основні питання відбору українських вишів до другої фази проекту «Вища освіта України», що спрямований на покращення енергоефективності університетів та оновлення їх наукового обладнання. Загальна вартість проекту – 160 млн євро. Зараз починається перша черга, і в 7 вишах проводитимуть серйозні заходи для енергозбереження та оптимізації управлінських процесів енергоспоживання. Загалом під час першого етапу роботи планують здійснити майже в 150 будівлях. Більше тут: https://mon.gov.ua/ua/news/u-7-vishah-pochinayut-roboti-z-pokrashennya-energoefektivnosti-na-cherzi-vidbir-novih-uchasnikiv-proektu 

Наразі Міністерство освіти і науки України надіслало лист у заклади вищої освіти з проханням надати інформацію про планування навчання у закладах.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ