Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

МОН змінюватиме прецедуру закупівлі підручників

Інститут модернізації змісту освіти (ІМЗО), що наразі відповідальний за експертизу підручників та їх закупівлю, буде реорганізований у зв’язку з порушенням термінів друку підручників. Про це зазначила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич 29 серпня 2018 року під час виступу на засіданні уряду.

За словами міністра, реорганізація передбачатиме зміну структури та повноважень Інституту – передачу експертизи підручників іншій установі, а також оновлення штату працівників ІМЗО.

Як зазначила Лілія Гриневич, порушення термінів у середньому на місяць було викликано 4 основними причинами: блокуванням закупівель видавництвами через судові позови, обмеженими поліграфічними потужностями України, поганою процедурою експертизи підручників, інституційною слабкістю.

Також, Лілія Гриневич повідомила, що порушення термінів розвезення підручників змусило МОН працювати над комплексною зміною експертизи, процедури закупівлі та розподілом повноважень у цій сфері.

Перше – це аудит та реорганізація ІМЗО. «Аудит я вже призначила на 4 вересня-5 жовтня. За його результатами відбудеться реорганізація, що передбачатиме звільнення усіх співробітників та проведення повторних конкурсів на посади», – пояснила Міністр.

Крім того, процедура експертизи підручників буде забрана в ІМЗО і передана іншій установі – Навчально-методичному центру з питань якості освіти.

Також, будуть встановлені принципово нові правила експертизи. Зокрема:

  • Усі експерти будуть проходити обов’язкове навчання;
  • Експертиза кожного підручника проводитиметься декількома експертами;
  • Експерти отримуватимуть гідну заробітну плату;
  • Платформа для проведення експертизи буде автоматизована;
  • Буде визначено перелік критеріїв, яким мусить відповідати підручник;
  • Експерт відповідатиме за якість проведення експертизи;
  • Оцінка експертів буде максимально конкретизованою.

Як повідомла міністр освіти, на 2020 рік МОН планує розвести питання закупівлі оригінал-макетів підручників та закупівлі поліграфічних послуг на друк підручників.

Очікується, що це дозволить у кількарічній перспективі збільшити пропозиції щодо якісних оригінал-макетів підручників, робити пряме замовлення друкарням без посередників та здійснювати прозорі закупівлі послуг друку на Прозоро за участі не лише українських поліграфій.

Освіта.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ