Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Моніторити українські вибори будуть спостерігачі з НАТО

Іванна Климпуш-Цинцадзе у Брюсселі зустрілася з Генеральним секретарем Парламентської асамблеї НАТО Девідом Хоббсом
Іванна Климпуш-Цинцадзе у Брюсселі зустрілася з Генеральним секретарем Парламентської асамблеї НАТО Девідом Хоббсом
Іванна Климпуш-Цинцадзе у Брюсселі зустрілася з Генеральним секретарем Парламентської асамблеї НАТО Девідом Хоббсом
Іванна Климпуш-Цинцадзе у Брюсселі зустрілася з Генеральним секретарем Парламентської асамблеї НАТО Девідом Хоббсом
1/2
Як повідомили у прес-службі Віце-прем'єр-міністра України,Спостерігачі Парламентської Асамблеї НАТО візьмуть участь у моніторингу українських виборів 2019 року.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе у Брюсселі зустрілася з Генеральним секретарем Парламентської асамблеї НАТО Девідом Хоббсом.

Віце-прем’єр-міністр подякувала партнерам за низку резолюцій з протидії загрозам з боку Росії, які ухвалили під час осінньої сесії ПА НАТО у Галіфаксі (Канада). «Мені приємно, що під час нещодавньої щорічної сесії ПА НАТО в Галіфаксі члени парламентів з усіх країн Альянсу направили потужний сигнал про трансатлантичну єдність та рішучість перед численними викликами безпеки», - зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Урядовець високо оцінила доповідь представника Парламенту Великої Британії лорда Джоплінга, який висунув кілька конкретних пропозицій щодо посилення реакції євроатлантичної спільноти на гібридні операції Кремля. Крім того, британський парламентар висловився за надання чіткої перспективи членства в НАТО та ЄС для Грузії, України та Молдови. «Я пропоную членам ПА закликати уряди країн Альянсу відображати цю ідею під час підготовки до 70-річчя Альянсу у квітні наступного року», - зауважила Віце-прем’єр-міністр.

За її словами, нещодавня військова атака на українські кораблі з боку РФ поблизу Керченської протоки відкрила третій фронт агресії проти України в регіоні Чорного та Азовського морів. «Вперше після того, як Росія почала гібридну війну проти України у 2014 році, російські військові здійснили акт прямої та відкритої військової агресії проти українських військово-морських суден, які легально рухалися в міжнародних водах», - наголосила представниця українського Уряду. Вона висловила надію, що парламентарі країн-членів НАТО будуть добиватися розширення присутності Альянсу в Чорному морі.

Крім того, Віце-прем’єр-міністр нагадала, що 26 листопада Верховна Рада України ухвалила в першому читанні зміни до Конституції щодо стратегічного курсу на повноправне членство в ЄС та НАТО. «Остаточне голосування відбудеться наступного року. Наша мета – зобов'язати кожну наступну українську владу забезпечити вступ України до НАТО», - підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також закликала спостерігачів ПА НАТО взяти участь у моніторингу виборів Президента та Парламенту України 2019 року. «Ми будемо раді вітати активну залученість місії спостерігачів ПА НАТО в моніторингу виборів», - додала Віце-прем’єр-міністр.

Девід Хоббс підтвердив, що парламентарі ПА НАТО з різних країн візьмуть участь у моніторингу українських виборів. «Ми розраховуємо на те, що вибори в Україні відбудуться у відповідності до демократичних норм і стандартів», - підкреслив Секретар Парламентської асамблеї НАТО. Він високо оцінив взаємодію з Україною, зокрема, якісну співпрацю з українською делегацією в ПА НАТО та з Урядом України.

Сторони також обговорили плани з проведення засідання ПА НАТО в Києві навесні 2020 року.

Довідково

Ухвалені під час осінньої сесії ПА НАТО у Галіфаксі рекомендації містять заклики до урядів країн-членів Альянсу посилити заходи стримування на східних кордонах НАТО шляхом вдосконалення стратегічної інфраструктури, розробки систем раннього попередження та підтримки високої готовності сил; працювати з приватним сектором, щоб захистити національні кіберсистеми від іноземного втручання під час проведення виборів; розглянути цільові санкції у відповідь на російські гібридні атаки.

Окрім того, у Галіфаксі було обрано нового Президента ПА НАТО. Нею стала депутат Парламенту Великої Британії Мадлен Мун.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ