Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мовний омбудсмен прокоментував чи можна називати російськомовних українцями

Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя запитали, чи можна називати українцями російськомовних. Він відповів, що немає такого поняття «російськомовність».

Про це він сказав в інтерв’ю «Радіо Свободі».

«Ми — громадяни України. І цей маркер (російськомовність — ред.), який був запроваджений російською ідеологією, у тому числі визначається і рішенням Конституційного суду України», — додав мовний омбудсмен. 

Конституційний суд України у своєму рішенні від 14 липня 2021 року зауважив, що «російськомовні громадяни» України є політичним конструктом. І така словосполука є виразом зі сфери політичної риторики, що перейшов у побутове використання, «проте йому бракує не тільки юридичної, а й семантичної визначеності».

«Слід брати до уваги те, що штучне творення в Україні "російськомовних громадян" є результатом тривалої політики зросійщення не тільки етнічних українців, а й представників різних національних меншин», — йдеться у рішенні. 

Кремінь також додав, що українська є обов’язковою для Збройних сил України, також ця мова є панівною в усіх сферах суспільного життя.

«І, незалежно від того, чи це національні спільноти, чи це іноземці, всі повинні володіти українською мовою на території Української держави. Тому що це мова освітнього процесу, освітньої траєкторії, звичайно, життєвого майбутнього, і це свідомий вибір мови незламної нації», — заявив він.

Мовний омбудсмен також сказав, що готовий допомогти тим військовим, які тільки переходять на українську.

«Давайте не забувати про те, що боротьба на фронті відбувається і за те, якою мовою ми будемо спілкуватися. І кому, як не військовим, це все прекрасно розуміти», — наголосив Кремінь.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ