Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

МОЗ ініціює пришвидшення введення в дію Закону «Про лікарські засоби»

Пропозицію пришвидшити введення в дію нового Закону «Про лікарські засоби» на засіданні робочої групи по євроінтеграції при Комітеті ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування представила заступниця міністра з питань євроінтеграції Марина Слободніченко.

Міністерство охорони здоров’я пропонує ввести в дію новий Закон «Про лікарські засоби» з 01 січня 2025 року (з перехідним періодом в 1 рік). З цієї ж дати мають почати діяти положення про скорочення терміну ліцензування виробництва, реєстрації суб’єктів господарювання та належної аптечної практики. Запровадити 2D-кодування, яке дозволить більш ефективно боротися з фальсифікованими ліками, пропонується з 1 січня 2026 року на добровільних засадах, а з 1 січня 2028 року зробити обов’язковим. 

Також з депутатами та представниками бізнесу, пацієнтських та громадських організацій обговорено низку питань щодо створення окремого єдиного регуляторного органу у сфері лікарських засобів. У майбутньому цей держорган зі спеціальним статусом має забезпечувати здійснення усіх процедур допуску на ринок та контроль за реалізацією усієї медичної продукції, що продається в аптеках: ліків, медичних виробів, дієтичних добавок та косметики.

«Відповідно до чинної редакції новий Закон “Про лікарські засоби” набирає чинності з дня його опублікування та вводиться в дію через 30 місяців після завершення воєнного стану в Україні. Тож багато важливих моментів, які є в цьому Законі, заморожені під час війни. Мова й про створення єдиного регуляторного органу, й про національну систему верифікації лікарських засобів. Над цим ми маємо працювати вже зараз, тому варто переглянути терміни введення в дію Закону, який імплементує найкращі європейські практики регулювання фармацевтичної галузі», – зазначила Марина Слободніченко. 

До наступного засідання робочої групи МОЗ очікує на узгоджену позицію українських та європейських асоціацій і державних органів щодо термінів набуття чинності положень Закону.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ