Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

МОЗ продовжить розвивати співпрацю з БФ «Protez Foudation»

Міністерство охорони здоров’я України та благодійний фонд «Protez Foudation» підписали меморандум про взаєморозуміння та співпрацю. Його метою є консолідація зусиль щодо благодійної діяльності в частині протезування, - інформує пресслужба МОЗ.
Фото: МОЗ

Йдеться про реалізацію спільних заходів та проєктів, що стосуються виготовлення, встановлення, гарантійного та післягарантійного обслуговування протезів для громадян України, що постраждали внаслідок повномасштабної війни.

«За 2021 рік в електронній системі охорони здоровʼя зареєстровано понад 17 тисяч пацієнтів, як військових, так і цивільних, яким було проведено ампутації, у 2022 році – майже 33 тисячі, за 8 місяців 2023 року – більш ніж 24 тисячі. При цьому сама кількість ампутацій є значно більшою. На жаль, реалії війни такі, що ця кількість зростає щодня. Критично важливо зробити все, аби люди мали можливість максимально повернутися до нормального життя. В Україні працює державна програма безоплатного протезування цивільних громадян та учасників бойових дій. Однак допомога міжнародних організацій, благодійних фондів та приватних ініціатив також є дуже важливою для нас, особливо що стосується протезування верхніх кінцівок. Це дозволяє як пришвидшити процес отримання протезів, так і працювати над розвитком цієї галузі загалом, організовуючи навчання фахівців та обмін найкращими практиками. Вдячний всім, хто проявляє таку ініціативу та таким чином підтримує Україну», – зазначив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. 

113 українських громадян вже отримали допомогу від благодійного фонду «Protez Foundation»: серед них – 106 військовослужбовців, 4 цивільних та 3 дитини. Фонд покриває витрати на транспортування до США, фінансує виготовлення протезів, а також організовує повернення пацієнтів після протезування в Україну. 

Також Фондом реалізується програма навчання українських спеціалістів у галузі протезування, реабілітації та хірургії. Вона спрямована на підвищення навичок та обмін досвідом з американськими спеціалістами. Вже 26 фахівців з різних напрямків та міст України взяли участь в проєкті. Нещодавно свій курс навчання та обмін досвідом у США завершила 4-та група фізіотерапевтів.

Крім цього, у Сваляві на Закарпатті працює клініка фонду «Protez Foundation», де військові можуть прямо у сервісному центрі безоплатно замінити чи відремонтувати протези без необхідності їхати в США. Незабаром планується відкриття ще однієї такої клініки в Києві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ