Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

МТОТ підбив попередні підсумки проекту ʺГерої наших сердецьʺ

9 липня в ІА ʺУкрінформʺ представники Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МТОТ) та партнери проекту ʺГерої наших сердецьʺ підвели перші підсумки проекту та представили його ключові досягнення, - інформує прес-служба МінТОТ.

У заході взяли участь Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш, в.o. Голови Представництва в Україні  Міжнародної організації з міграції (МОМ) доктор Лоре Іковац-Слапак, проректор з навчально-виховної роботи Херсонської державної морської академії (ХДМА) Олександр Шумей, курсант академії Владислав Терлецький з Луганська, начальниця управління з питань внутрішньо переміщених осіб та гуманітарного співробітництва МТОТ Ірина Калупаха та консультант проекту, кандидат соціологічних наук Богдан Горобчук.

Міністр Вадим Черниш:

ʺМи працюємо з різними категоріями людей, в тому числі із політиками, руйнуємо стереотипи та упереджене ставлення до ВПО. Для цього ми реалізували цілу низку проектів направлених на інтеграцію ВПО у приймаючі громади. Кампанія ʺГерої наших сердецьʺ покликана долати стереотипи у суспільстві щодо внутрішніх переселенців, допомогти зрозуміти, що ці люди продемонстрували як у складній ситуації, в складних умовах щоденно долати труднощі, ставати успішними після втрати житла, роботи, усіх зв’язків, і, часом, навіть втрати близьких, і ще й допомагати іншим. І такі історії надихають не лише внутрішньо переміщених осіб, але й решту суспільстваʺ.

Водночас Вадим Черниш зазначив надзвичайну консолідацію українського суспільства, що допомагає переселенцям успішно інтегруватися в громади:

ʺУкраїнці демонструють співчуття і готовність допомагати людям,які опинились в біді внаслідок збройної агресії РФ. Переселенці відчувають себе інтегрованими в нових громадах і в безпеці. Як свідчать дослідження в середньому 86% ВПО повністю або частково інтегровані в приймаючі громадиʺ.

Лоре Іковац-Слапак у свою чергу, акцентувала увагу на тому. що станом на червень 2019 року Міністерством соціальної політики України зареєстровано 1,3 млн. внутрішньо переміщених осіб (ВПО), що приблизно на 200 тисяч менше, порівняно з минулими роками.

ʺНадзвичайно важливо за статистикою та цифрами бачити реальних людей та їхні історії. Кожна людина, якій довелося залишити свій дім, залишила позаду все. Ці люди втратили свої домівки, роботу, а у деяких випадках – друзів і родичів. Кожен із цих людей є героєм чи героїнею, крок за кроком адаптуючись до нового життя і долучаючись до розвитку своїх нових громадʺ, – зазначила вона.

Окрім того, Лоре Іковац-Слапак наголосила, що дані, які отримує МОМ завдяки дослідженням Національної Моніторингової системи, показують, що ВПО продовжують залишатися у приймаючих громадах і розбудовують відносини з місцевими жителями. Разом з тим, наміри знайти роботу за кордоном серед ВПО є на дуже низькому рівні, а більшість зайнятих ВПО мають стабільну роботу, що дозволяє їм долучатися до розвитку ринку праці у приймаючих громадах.

Ірина Калупаха, керівник управління ВПО та гуманітарного співробітництва МТОТ, розповіла про позитивні зрушення щодо вирішення нагальних проблем внутрішніх переселенців. Зокрема, вона окреслила реалізовані можливості отримання житла завдяки державній субвенції та коштам, виділеним з міських бюджетів, а також зазначила, що, у порівнянні з 2017 роком, у 2018 майже удвічі менше учасників дослідження назвали проблемою оплату комунальних послуг.

Консультант проекту ʺГерої наших сердецьʺ Богдан Горобчук зазначив, що цей проект є комплексним, адже поєднує як нові медіа та механіку флешмобів, так і тісну співпрацю зі ЗМІ, і навіть зовнішню рекламу та покази в кінотеатрах.

ʺЗавдяки такому поєднанню інструментів не лише вдалося отримати охоплення понад 15 мільйонів контактів із контентом проекту, а й підтримувати високий рівень активності учасників флешмобу ʺЯ знаю герояʺ. Завдяки спеціальній формі на спеціально створеному веб-сайті проекту користувачі могли розповідати історії про людей, яких вони знають особисто, або ж чули від когось їх історію. Щодня з’являється декілька таких дописів про нових ʺГерої наших сердецьʺ, і на сьогодні їх більше 120ʺ, – повідомив Богдан Горобчук.

Були присутніми на прес-заході й герої одного із 9 ключових відеороликів проекту:  проректор з навчально-виховної роботи Херсонської державної морської академії (ХДМА) Олександр Шумей та курсант Владислав Терлецький з Луганську. Владислав розповів власну історію про те, як він разом із родиною був вимушений  переїхати до Миколаєва у розпалі бойових дій в рідному місті, а згодом вирішив навчатися у морській академії, пройшовши конкурс, не використовуючи квоту для внутрішньо переміщених осіб.

Олександр Шумей розповів про високий авторитет, який має Академія в середовищі морських вузів світу, і водночас наголосив, що двері академії завжди відкриті для абітурієнтів з числа внутрішньо переміщених осіб, і їх прийом ведеться на спрощених умовах за підтримки держави.

Нагадаємо, флешмоб #Я_Знаю_Героя є продовженням соціально-інформаційного проекту #ГЕРОЇНАШИХСЕРДЕЦЬ, нещодавно започаткованого Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (МТОТ).

У центрі проекту – зафіксовані у відеосюжетах реальні історії 9-ти героїв, чиї життя змінила війна на Сході та окупація Криму. Але вони обрали не шлях зневіри. Вони вже сьогодні змінюють історію свого життя і країни, й крок за кроком будують мирне майбутнє. З історіями від користувачів можна ознайомитись за посиланням.

Зважаючи на великий інтерес, який викликала соціально-інформаційна кампанія, організатори вирішили продовжити проект, тобто сайт залишається у відкритому доступі, тож користувачі і на далі вільно можуть не лише читати інформацію на сайті, але й розповідати нові й нові історії про Героїв наших сердець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ