Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

МВС України провело обшуки у компанії «Укренерго»: на черзі «Енергоатом» і «Нафтогаз»

МВС України провело обшуки у компанії «Укренерго» за фактом розкрадання службовими особами ДП НЕК «Укренерго» державних коштів шляхом організації закупівлі товарів, робіт та послуг у підконтрольних підприємств за завищеними цінами. «Укренерго» надало повне сприяння представникам слідчих органів. Повідомила прес-служба Інституту енергетичних стратегій.

Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Обшуки у компанії «Укренерго» - це лише продовження розслідування корупції і фінансових злочинів у національних енергетичних компаніях. І наступними компаніями, де правоохоронні органи можуть знайдуть застосування своїм навикам, стануть «Енергоатом» і «Нафтогаз».

Зацікавленість МВС до компанії «Укренерго» не є випадковою. Перевірка роботи «Укренерго» на дотримання і відстоювання державних інтересів була обґрунтована останніми публічними визнаннями Костянтина Григоришина, у яких він визнав факт впливу на призначення керівників цієї компанії, зокрема директора «Укренерго» Юрія Касіча. Як наслідок, «Укренерго» суттєво збільшувало витрати на закупівлю обладнання у компаній, які мають відношення до Костянтина Григоришина. Іще більше підігріває ситуацію і те, що Григоришина називають близьким партнером президента Порошенко.

Проте, слід визнати, що розслідування і можливі докази корупції у роботі компанії «Укренерго» не є ціллю для правоохоронних органів. Увага до компанії є наслідком бізнес-конфлікту оточення прем’єра Яценюка і оточення президента Порошенка.

На жаль, політичний фактор часто переважає над доказами злочинів. Так було у випадку компаній «Укртранснафта» і «Укрнафта», які повернули під формальний вплив держави і вивели з-під контролю Ігоря Коломойського. Але донині не було проведено аналізу діяльності компаній за останні 5-10 років.

Так було у випадку компанії «Укрінтеренерго», керівництво якої у минулому році звинуватили у корупційних операціях пов’язаних із закупівлею вугілля в ПАР. Донині немає результату розслідування.

Шкода, що у випадку із «Укренерго» висока ймовірність того, що повториться гальмування розслідування як у випадку з «Укрнафтою», «Укртранснафтою» і «Укрінтеренерго». Справа щодо «Укренерго» також може завершитися «нульовим» результатом.

Проте, вже зараз зрозуміло, що ці справи виступають «критичною масою» і дадуть поштовх новим справами щодо корупції в «Енергоатомі» і «Нафтогазі». В обох компаніях сьогодні господарюють менеджери близькі до прем’єра Яценюка. Обидві компанії оперують десятками мільярдів гривень, які ідуть на закупівлю не лише товарів і послуг, а й природного газу і ядерного палива. І якщо справами «Енергоатому» вже раніше цікавилися правоохоронні органи, то «Нафтогаз» іще залишався недоторканим.

Показовими є останні публічні конфлікти «Нафтогазу» щодо звинувачень компанії у купівлі реверсного газу по завищеній ціні. При цьому у «Нафтогазі» не спромоглися оперативно назвати «дешеву» ціну реверсного газу, а обмежилися загальними поясненнями чому газ із ЄС є кращим вибором. Хоча раніше компанія змушена була визнати, що реверсний газ є дорожчим, ніж російський приоизно на 20-30 доларів. А переплата за нього може означати лише збитки для бюджету, за рахунок якого де-факто закуповується газ.

З одного боку безумовно викликає жаль те, що практично всі державні енергетичні компанії сьогодні поступово втягуються у вир корупційних енергетичних «воєн». І це негативно впливає як на підготовку до опалювального сезону, так і на залучення фінансової підтримки з боку міжнародних структур. Лише чого варте в цій ситуації призупинення виділення кредиту ЄБРР на 300 млн. доларів для «Нафтогазу» Але з другого боку, такі корупційні енергетичні «війни» дають шанс на те, що всі хто брав участь у фінансових злочинах і нанесенні збитків державі обов’язково понесуть відповідальність", - йдеться в повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ