Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Миколаївський суд позбавив російську мову статусу регіональної

Миколаївський окружний адмінсуд визнав не чинним рішення обласної ради щодо надання російській мові статусу регіональної. Про це повідомила прес-служба прокуратури Миколаївської області.

"Миколаївським окружним адміністративним судом задоволено позов першого заступника прокурора Миколаївської області про визнання протиправним та не чинним рішення Миколаївської обласної ради від 07.09.2012 №4 "Про реалізацію вимог Закону України "Про засади державної мовної політики" у Миколаївській області", - йдеться у повідомленні.

Рішенням обласної ради у 2012 році з метою реалізації Закону України "Про засади державної мовної політики" визнано, що на території Миколаївської області поряд з українською мовою як державною діє російська мова як регіональна. До неї застосуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов.

Водночас, Конституційним судом України у лютому поточного року вказаний закон визнано таким, що не відповідає Конституції України. Рішення та висновки, ухвалені Конституційним судом України, є обов’язковими та остаточними.

Відповідно до ст. 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська мова. Оскільки обласною радою самостійно не вживались заходи до приведення рішення у відповідність з чинним законодавством, перший заступник прокурора області звернувся до суду з позовом про визнання нечинним рішення обласної ради щодо надання російській мові статусу регіональної.

Суд погодився з доводами прокурора, визнавши протиправним та не чинним рішення Миколаївської обласної ради.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ