Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

МЗС України відреагувало на рішення рф у справі "Хізб ут-Тахрір"

Міністерство закордонних справ України висловлює протест у зв’язку із безпідставним, політично вмотивованим рішенням Південного окружного військового суду у м. Ростов-на-Дону від 10 березня 2022 року про засудження за сфабрикованими звинуваченнями до позбавлення волі п’ятьох громадян України у справі так званої «другої сімферопольської групи "Хізб ут-Тахрір"».

Про це інформує пресслужба МЗС.

Поряд із триваючими цинічними і варварськими вбивствами цивільного населення України, бомбардуваннями українських міст та інших населених пунктів, регулярним зривом домовленостей про відкриття гуманітарних коридорів, знищенням об’єктів критичної інфраструктури, захопленням українських атомних станцій та їхнього персоналу, Російська Федерація продовжує ганебну практику політичних переслідувань громадян України, які були незаконно затримані на тимчасово окупованих територіях нашої держави.

Судовим вироком позбавлено волі громадського журналіста «Кримської солідарності» Ремзі Бекірова та правозахисника Різу Ізотова – на 19 років, Шабана Умерова – на 18 років, Раіма Айвазова – на 17 років, Фархода Базарова – на 15 років.

Згадані громадяни України були затримані 27 березня 2019 року силовими структурами РФ на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим під час масових обшуків і затримань, а згодом з повним ігноруванням засадничих норм міжнародного гуманітарного права незаконно переміщені на територію Росії до м. Ростов-на-Дону, безпідставно обвинувачені російською стороною, серед іншого, в участі у діяльності терористичної організації.

Ігнорування суддями свідчень про непричетність обвинувачуваних до інкримінованих діянь, а також недопуск на територію Росії адвокатів та рідних для участі в судовому засіданні під час винесення вироку є додатковим свідченням політичної вмотивованості рішення позбавити волі громадян України.

Російська Федерація має негайно припинити свої звірства в Україні, вивести свої збройні сили, найманців, їхнє озброєння та техніку з території України, а також звільнити усіх незаконно засуджених громадян України, у тому числі Ремзі Бекірова, Різу Ізотова, Шабана Умерова, Раіма Айвазова, Фархода Базарова.

Російська Федерація та її військово-політичне керівництво мають бути притягнені до відповідальності за всі скоєні міжнародно-протиправні діяння в Україні, порушення міжнародного гуманітарного права, масові злочини проти мирного населення.

Закликаємо міжнародне співтовариство засудити триваючі порушення Росією міжнародного гуманітарного права на території України, багаторічне застосування практики політичних переслідувань незгодних з окупацією громадян України, а також посилити санкції щодо Російської Федерації та її політичного керівництва. Закликаємо наших партнерів до більш рішучої підтримки України, яка сьогодні ціною тисяч людських життів захищає Європу від  поширення «руского міра» та російської агресії. Закриття неба над Україною та посилення системи протиповітряної оборони нашої держави допоможе якнайскоріше припинити гуманітарну катастрофу, спричинену російською збройною агресією проти українського народу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ