Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

МЗС відреагувало на оголошення вироків у черговій справі «Хізб ут-Тахрір»

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку із неправомірним рішенням Північно-Кавказького окружного військового суду Російської Федерації від 16 вересня 2020 року про засудження сімох громадян України Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сервера Зекір’яєва, Тімура Ібрагімова, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва та Едема Смаїлова у справі т.зв. «2-ї Бахчисарайської групи Хізб ут-Тахрір».

Усі зазначені громадяни України були незаконно затримані на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим, звинувачені за статтею 205.5 УК РФ «Організація та участь у терористичній діяльності» та у порушення норм міжнародного права, незаконно переміщені на територію Росії до м. Ростов-на-Дону. Досудове слідство та судовий процес відбувались із численними процедурними порушеннями та в умовах цілковитого ігнорування наданих захистом доказів про непричетність обвинувачуваних до інкримінованих діянь. Фінальною крапкою цього ганебного процесу став сьогоднішній судовий вирок щодо позбавлення волі М. Белялова – на 18 років, М. Асанова – на 19 років, Т. Ібрагімова – на 17 років, С. Салієва – на 16 років, С. Мустафаєва - на 14 років, Е. Смаілова – на 13 років, С. Зекір’яєва – на 13 років. 

Жахливі терміни ув’язнення за відверто сфабрикованими обвинуваченнями у терористичній діяльності є яскравим свідченням того, як держава-окупант активно використовує своє антитерористичне законодавство для маскування системних політичних репресій та релігійної дискримінації, спрямованих проти представників кримськотатарського народу з метою залякування та придушення будь-яких нелояльних громадянських рухів та ініціатив на тимчасово окупованому півострові Крим. 

Мужність та принциповість наших громадян у відстоюванні своєї правоти та невинуватості під час «фарсового» процесу заслуговує на особливу повагу. 

Російська Федерація має скасувати рішення суду та негайно звільнити Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сервера Зекір’яєва, Тімура Ібрагімова, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва та Едема Смаїлова, а також усіх незаконно утримуваних нею громадян України. 

Закликаємо міжнародне співтовариство відреагувати на таке ганебне рішення держави-окупанта, категорично засудити застосування РФ неправомірної практики судових переслідувань інакодумства, вимагати припинення Росією порушення норм міжнародного права, включаючи гуманітарне і права прав людини, на окупованих нею територіях України, продовжити активну діяльність на захист прав та свобод мешканців Кримського півострова з використанням як національних, так і міжнародних механізмів, та посилити тиск на РФ, в тому числі санкційний.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо раніше, вчора мати політв'язня Мустафаєва вийшла на одиночний пікет у Бахчисараї.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ