Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На базі ДАК «Хліб України» і Агрофонду буде створений єдиний державний зерновий оператор

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що уряд найближчим часом об'єднає державну акціонерну компанію (ДАК) "Хліб України" і Аграрний фонд (АФ), пише «Комерсант Україна».

"Ми забезпечимо інфраструктуру і нормально торгуватимемо", - сказала вона.

Нова держкомпанія має продавати зерно на експорт, а також впливати на цінову політику усередині країни.

Кабмін вже провів підготовчу роботу для злиття держоператорів.

Крім того, прем'єр-міністр заявила, що для поліпшення умов кредитування аграріїв, в I кварталі 2010 р. уряд ініціює створення аграрного банку. Вона також пообіцяла виплатити "в повному обсязі" передбачену в 2009 р. держпідтримку агропромисловому комплексу - 11 млрд грн.

За словами джерела в ДАК, можливість об'єднання з АФ обговорюється останні 8 місяців: "Розглядається і варіант передачі об'єднаній держкомпанії 27 елеваторів Держкомрезерву - зокрема, розташованих в Київській і Вінницькій областях, де у "Хліб України" елеваторів немає". У разі об'єднання держкомпаній АФ отримає власні елеваторні потужності, говорить екс-глава правління "Хліб України" Віктор Бондаренко: "Зберігання зерна обходитиметься фонду в середньому на 10-12% дешевше, ніж зараз, коли компанія використовує орендовані потужності". "Хліб України" у разі об'єднання дістане доступ до фінансування з Держбюджету, яке зараз йому практично не виділяється, кажуть в Мінагрополітіки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ