Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На Червоноградщині реалізують проєкт з трансформації вугільного регіону

Сьогодні, 17 липня, до Львівської ОВА завітала Еліз Віж’є – виконуюча обов’язків керівника Програми «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України», що впроваджується в Україні Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ). Про це повідомили у пресслужбі ЛОВА.
Фото: Львівська ОВА

Проєкт допоможе регіону залучити нові інвестиції та розвинути локальну економіку.

Програма допоможе мікрорегіону розробити план диверсифікації (ред. – процес розширення діяльності підприємств, вихід на новий ринок, розробка нових видів товарів, робіт, послуг) локальної економіки, створення нових робочих місць у альтернативних секторах економіки. Уже зараз проєкт стартував на Червоноградщині.  

В Червоноградському районі 6 з 7 територіальних громад прямо чи опосередковано залежать від вуглевидобутку, зокрема дві з них, Червоноградська та Белзька, мають на своїй території вугільні шахти. Однією із ключових проблем вугільного регіону є низький рівень диверсифікації локальної економіки, що стримує залучення інвестицій.

Під час зустрічі з керівництвом ОВА йшлося про співпрацю з товариством GIZ, аби напрацювати План дій справедливої трансформації для цілого Червоноградського вугільного мікрорегіону.

«Наша мета зовсім не в тому, аби закрити шахти. Ми розуміємо, що це робочі місця, тому в першу чергу маємо дбати про людей. В процесі трансформації варто зосередитись саме на перекваліфікації робітників, дати їм можливість вибору. На базі старих шахт утворити нові підприємства і тим самим забезпечити роботою ще більшу кількість населення, зокрема ВПО, які проживають у цьому районі. Ми повинні залучати інвестиції для підтримки тих видів економічної діяльності, що прийдуть на заміну промисловості на викопному паливі. З іншого боку, не всі громади до кінця розуміють навіщо потрібні такі зміни. Тож варто працювати і на рівні органів місцевого самоврядування, пояснювати, які перспективи та інвестиції вони можуть залучати в майбутньому. Спільно з GIZ ми розробимо детальний план дій, який допоможе трансформувати Червоноградський вугільний регіон», – наголосив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.  

Заходи, що увійдуть у План повинні сприяти диверсифікації економіки Червоноградського району, створити нові робочі місця, забезпечити перекваліфікацію робітників, покращити екологічний стан регіону.

«Відкриття нових інноваційних підприємств у Червоноградському районі стимулюватиме розвиток малого та середнього бізнесу, а це забезпечить створення нових робочих місць. Досвід роботи місцевого населення лише на одному підприємстві у місті має відійти у минуле. При цьому ми враховуватимемо інтереси шахтарів під час програми перекваліфікації. Важливим кроком є перепрофілювання професійно-технічних закладів, де готують спеціалістів з гірничої справи», – зауважила Еліз Віж’є.

До слова, професійно-технічна освіта представлена у трьох орієнтованих на шахтарську галузь навчальних закладах в Червоноградській, Сокальській та Белзькій територіальних громадах.

Довідково:

Для виконання досягнутих домовленостей, а також на підставі сформованих пропозицій від 7 територіальних громад Червоноградського району, начальник ОВА підписав розпорядження № 456/0/5-23ВА «Про розроблення проєкту Плану дій зі справедливої трансформації Червоноградського вугільного мікрорегіону Львівської області на період до 2030 року». Розпорядження затверджує склад Керівного комітету та Робочої групи з розроблення проєкту Плану дій впродовж 2023 – 2024 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ