Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На Генасамблеї Україна одержала малоприємні сигнали, – Анатолій Гриценко

«Наші дипломати зробили усе можливе, але особливого оптимізму результати Генасамблеї ООН не вселяють. Можна зробити висновок, що доведеться більше робити нам самим, аніж сподіватися на партнерів – за всієї поваги до коаліції. Робота попереду», – зазначив у коментарі «Гал-інфо» відомий політик, лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко.

Висловлюючи таку оцінку, він виходив як із аналізу перебігу засідання Генасамблеї ООН, так і зі своєї принципової точки зору про згубність для України Мінських угод. На думку політика, проблема російської агресії не була центральною на форумі.

«У Резолюції Генасамблеї серед ста з гаком актуальних для світу питань не було включено питання про анексію Криму, про російську агресію. Це малоприємний сигнал. У світі багато конфліктів, і, навіть якщо вони тривають десятиліттями, то все одно включаються до знакових документів (тим більше, що це ювілейна сесія). Це дозволяє тримати їх в полі зору як один з напрямків роботи ООН. Цього не сталося», – наголосив Анатолій Гриценко.

Він нагадав, що у світі склалося несприятливе для України загальне безпекове тло, котре розсіює увагу політичних акторів та відволікає їх від української проблематики.

«Якщо проаналізувати виступи, які пролунали з трибуни ООН, то більше говорилося про Сирію, Лівію, ІДІЛ, про інші безпекові проблеми, й далеко не всі навіть згадували Україну. Це так само малоприємно», – зазначив Анатолій Гриценко.

За його словами, навіть Обама, котрий присвятив Україні значну частку своєї промови, не був достатньою мірою категоричним.

«Ми не знаємо деталей переговорів президентів США і Росії. Імовірно, на зустрічі пролунало відверте й жорстке за формою звернення на адресу Путіна. Однак, те, що пролунало з вуст президента США під час офіційного виступу, не містило чіткого меседжу, що світова спільнота вирішуватиме проблему військової агресії Росії проти України як пріоритетну», – сказав політик.

Утім, принциповим, із його точки зору, є те, що Мінські угоди – навіть якщо будуть виконані – не становлять для України якусь панацею. Скоріш навпаки.

«Виконання Мінських угод (на чому наполягає, в тому числі, й президент Обама) означає, що Україна припиняє своє існування як цілісна держава, якою вона була півтора роки тому. Вона розривається на три шматки. По-перше, Крим, який стає суто російським, бо в Мінських угодах немає жодного слова про Крим і жодним чином не закладена хоча б якась перспектива його повернення до складу України. По-друге, в Мінських угодах фактично зафіксовано федеративний устрій України, коли дві новостворені республіки – Донецька й Луганська – отримують такі права, які й не снилися іншим областям України. З повним прощенням, повною амністією, з наданням їм права формувати свої суди та прокуратури, з гарантованими надходженнями з центрального бюджету», – сказав Анатолій Гриценко.  

На його думку, неспроможність Мінських угод зрозуміла уже й Обамі – попри тезу про те, що двох місяців цілком достатньо для їх виконання.

«Думаю, й Обамі, й європейцям уже зрозуміло, що до кінця року Мінські угоди виконати неможливо. Відтак, потрібно думати над новим форматом переговорів та іншими угодами, які б забезпечили стійкий мир. Не просто поетапну капітуляцію України перед Путіним і переведення Путіна зі стану агресора у стан гарантора (посередника), а справедливе вирішення питання агресії Росії», – резюмував Анатолій Гриценко.

Розмову вів Сергій Стуканов. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ