Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Городоцькій знайшли давній колектор, місток і залишки млина. Фото

Сьогодні, 31 серпня, під час брифінгу керівник археологічної експедиції, молодший науковий співробітник РАС Остап Лазурко розповів, що на ділянці вул. Городоцької де проводять ремонтні роботи виявили одразу три знахідки.
За його словами, мур, який вважали оборонною вежерю костелу Св. Станіслава, в результаті досліджень виявився австрійських колектором.
"В неділю вдалося простежити напрямок муру, і з'ясувалося, що це австрійський колектор. Певні сумніви у нас викликало те, що виявлений нами раніше мур мав ширину 2 метри, що було характерно для оборонної споруди", - сказав Лазурко.
Він також додав, що ця знахідка є дуже важливою, адже вперше в історії  міста вдалося натрапити на колектор, який абсидою повертає на вул. Фурманську.
"Нам цікаво, чому колектор рухається у протилежному напрямку від річки Полтва. Відомо, що на цьому місці був потічок, який впадає у Полтву", - сказав археолог.
 
Він також додав, що археологи вже були готові завершити роботу на ділянці, але виявили ще один мур, який впирається у виявлений раніше колектор. Наразі археологи не беруться датувати знахідку і обіцяють усю детальну інформацію надати вже у вересні, після опрацювання для того, щоб точно визначити походження муру та функціональне призначення.
Окрім того, археологи виявили дерев'яний настил, супровідний матеріал свідчить про 17-18 століття. Настил теж повертає на вул. Фурманську.
Археологи вважають, що у цьому місці може бути переправа через річку, звідси і дерев'яни настил. Аналогічну знахідку археологи виявили у 2010 році під час робіт на вул. Наливайка. 
Також на материковому пласті виявили залишки конструкції, яка нагадує водяний млин. Через відсутність наразі супровідного матеріалу датувати його не можуть.
 
Окрім того, на ділянці знайшли матеріал  18 - 19 століття: монети, люльки та дві свинцеві пломби з гральними зображеннями.
Загалом у Львові під час ремонту доріг знаходили амфори, складні вироби, прикраси.
 
"Всі ці речі реставрації не підлягають", - сказав Остап Лазурко.
Як зазначив директор РАС Олег Осаульчук, вул. Городоцька дуже цікава для дослідження, адже відома ще з Середньовіччя. Цей шлях вів зі Львова до міста Городок.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ