Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Хмельниччині обговорили питання поводження із твердими побутовими відходами в громадах

28 жовтня в приміщенні Департаменту природних ресурсів та екології Хмельницької ОДА відбулося ряд зустрічей із представниками ТОВ Компанія «Центр ЛТД», районних державних адміністрацій та територіальних громад області щодо питання поводження із побутовими відходами на прикладі Австрії.

Зазначимо, що ТОВ Компанія «Центр ЛТД» є однією з найбільших у Західній Україні консалтингових компаній у сфері екології, яка вже багато років має реальний досвід з розробки та реалізації проектів будівництва/рекультивації полігонів та побудови сміттєсортувальних комплексів.

В сучасних умовах проблема накопичення побутових відходів є однією з провідних загроз екологічної безпеки. Нині в Україні відбувається зростання обсягів утворення відходів, значно поширюються площі несанкціонованих звалищ.

Для вирішення цієї проблеми в 2017 році Кабінет Міністрів України затвердив Національну стратегію управління відходами в Україні до 2030 року. На даний момент в Хмельницькій області розроблено регіональний план управління відходами до 2030 року відповідно до вимог Національної стратегії. План визначатиме правила поводження з усіма видами відходів у Хмельницькій області, поділу їх на кластери, визначення розташування майбутніх полігонів, комплексів з переробки, перевантажувальних станцій.

Представниками ТОВ Компанія «Центр ЛТД» зазначено, що Австрія вважається однією з найефективніших в Європі у контексті управління побутовими відходами. Ще у 1990 році там був ухвалений рамковий закон про відходи, а через кілька років – секторальним законом про відходи пакування запроваджена розширена відповідальність виробника пакування, який зняв відповідальність за управління відходами пакування з муніципалітетів і переклав обов’язок фінансування цієї діяльності на організації виробників. У 2001 році ухвалений закон про розширену відповідальність виробників автомобілів та у 2005 — про розширену відповідальність виробників електронного та електричного обладнання, а у 2008 — батарейок та акумуляторів.

Розширена відповідальність виробників за відходи своєї продукції є важливою, але водночас, недостатньою для ефективного поводження з побутовими відходами. Не варто забувати, що майже 70% побутових відходів не охоплені розширеною відповідальністю виробників. Управління ними мають організовувати муніципалітети, а платити за це мають споживачі послуги з управління відходами.

В Австрії населення сплачує за послуги з управління побутовими відходами муніципалітету, а муніципалітети проводять конкурси та укладають окремі угоди з компаніями — перевізниками відходів, лініями сортування, заводами для перероблення та місцями захоронення відходів, контролюють роботу цих компаній і сплачують за їхні послуги лише якщо вони надані належним чином і у відповідному обсязі. Станом на сьогоднішній день Австрія звела до мінімуму захоронення відходів. Це дозволяє ефективно управляти відходами, забезпечуючи сталий розвиток територій.

Цей шлях, який пройшла Австрія та результати, яких вдалося їм досягнути у сфері управління побутовими відходами є реальними і для нашої Хмельниччини, якщо підійти до цього системно і виважено і в результаті ці зусилля дадуть відмінний ефект не тільки для довкілля та здоров’я людей, але і для економіки країни. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ