Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині активізувались змії

Як повідомила Львівська облдержадміністрація, із настанням спекотної погоди у лісах активізувались змії - до медичних закладів області з укусами змій вже потрапило 13 потерпілих.

Департамент з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації закликає мешканців області дотримуватися правил поведінки під час прогулянок в лісі.

Зверніть увагу:

- Змія кусає, захищаючись. Обирайте надійне взуття, вдягайте штани і заправляйте їх в черевики так, щоб утворився напуск. Якщо змія буде кусати, то вона прокусить тільки тканину штанів, а не шкіру.
- Якщо все ж укусила змія, перш за все слід визначити, отруйна вона чи ні. Неотруйна змія залишає сліди від зубів у вигляді двох серпоподібних смуг. Якщо ж укусила отруйна змія, то між серпоподібними смугами є дві ранки (сліди від її двох отруйних зубів), з яких переважно витікає кров.
- При укусі змії зазвичай симптоми отруєння та інтоксикації проявляються через 5-10 хвилин. Якщо протягом 20 хвилин не настало загального погіршення самопочуття, не підвищилася температура, не опухла уражена кінцівка, то можна зробити висновок про те, що змія  неотруйна.

Перша допомога після укусу змії:

- Перш за все, спробувати відсмоктати з рани отруту, постійно її випльовуючи. Не можна цього робити тим, у кого є поранення слизової оболонки губ або порожнини рота. Рану необхідно обробити 5% спиртовим розчином йоду, одеколоном або спиртом.
- Відсмоктавши отруту необхідно обмежити рухомість потерпілого. Якщо змія укусила в ногу, зафіксувати її до другої ноги та, підклавши що-небудь під ноги, злегка підняти їх. При укусі в руку необхідно зафіксувати її в зігнутому положенні. При сильному болі можна прийняти 1-2 таблетки знеболювального. Щоб прискорити виведення отрути треба давати потерпілому пити більше чаю і лужної мінеральної води.
- Найбільш ефективний засіб проти зміїної отрути – полівалентна сироватка, введена не пізніше, ніж через 30 хвилин після укусу, тому потерпілого потрібно якнайшвидше доправити до найближчого медичного закладу.

Категорично заборонено:

- Накладати джгут на кінцівку вище місця укусу. Це сприяє розвитку некрозу тканин, накопиченню продуктів розпаду в кінцівці та різкому погіршенню стану хворого після зняття джгута.

- Припікати місце укусу вогнем або хімічними речовинами.

- Розрізати рану на місці укусу.

- Приймати алкоголь.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ